La 20 martie 1820 se năștea Al. I. Cuza, primul domnitor al Principatelor Unite

La 20 martie 1820 se năștea la Bârlad, Alexandru Ioan Cuza, primul domnitor al Principatelor Unite și al statului național România. Prin alegerea sa ca domn al Moldovei, la 5 ianuarie 1859, și al Țării Românești, la 24 ianuarie 1859, a fost înfăptuită Unirea celor două principate.

Alexandru Ioan Cuza s-a născut la Bârlad, fiind fiul ispravnicului Ioan Cuza, proprietar de pământ în județul Fălciu (n.r. județ interbelic de dinaintea reformei administrative a României), și al Sultanei (sau Soltana), membră a familiei de origini fanariote Cozadini.

Ioan Cuza, tatăl lui Alexandru Ioan Cuza a ocupat pe rând următoarele funcții pe lângă domnia Țării Moldovei:

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro
  • între 1800 şi 1805 era diac la visteria Moldovei,
  • între 1814 şi 1817 avea rangul de paharnic,
  • în 1818, comis,
  • în 1819-1820, spătar.
  • între 1814-1817, îndeplinea şi funcţia de sameş al ţinuturilor Fălciu şi Tutova.

În urma căsătoriei din anul 1819 cu Sultana Cozadini, provenită dintr-o familie greco-italiană din Constantinopol și venită în ţară odată cu soţia domnitorului Mihai Suţu din anturajul căreia făcea parte, Ioan Cuza a primit drept zestre de la Vodă un caftan de boierie şi funcţia de ispravnic în judeţul Fălciu.

La data 20 martie 1820, lui Ioan Cuza și Sultanei Cozadini li se năştea primul lor copil, Alexandru, cel care avea să devină primul domnitor al Principatelor Unite și al statului național România. În privința locului real de naștere a lui Alxandru Ioan Cuza, majoritatea istoricilor cad de acord asupra orașului Bârlad, însă de-a lungul vremii au fost înaintate și alte variante precum Huși, sau chiar Galați.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

În plină criză Coronavirus, oficialii din Ungaria se plimbă fără probleme prin România aflată în stare de urgență, cu propaganda lui "Martie Negru"

vin mart. 20 , 2020
Oficialii din Ungaria nu dau doi bani (n.r. nici măcar doi forinți), pe starea de urgență declarată de către autoritățile din România. Ministrul afacerilor externe și al comerțului din Ungaria, Peter Szijjarto, și Kelemen Hunor s-au întâlnit vineri, 20 martie 2020, la Cluj-Napoca, potrivit publicației transylvanianow.com. Sub un titlu melodramatic precum […]

Poate vă place și:

libris.ro