István Csomortányi, mesaj pentru Iohannis: “Tu nu ai țară! Ți-ai schimbat rădăcinile săsești pentru București!”

Unul dintre cele mai controversate mesaje din partea unui minoritar de pe teritoriul țării noastre pentru un alt minoritar din România, vine din partea preşedintelui PPMT (n.r. Partidul Popular Maghiar din Transilvania), István Csomortányi, pentru președintele României, Klaus Iohannis:

“Tu nu ai țară! Ți-ai schimbat rădăcinile săsești pentru București!”, a spus István Csomortányi

Citiți și: Luptă la cuțite între UDMR și PPMT: “Face de ruşine toţi maghiarii din Transilvania!”

Într-un clip video publicat pe erinto.ro, preşedintele PPMT, István Csomortányi, îl critică foarte dur pe Iohannis, reproșându-i că și-a schimbat rădăcinile identitare pentru fotoliul de la București, uitându-și limba, și că nu vede “ce a făcut România în doar 100 de ani așezărilor săsești vechi de 800 de ani”.

Citiți și: Preşedintele PPMT amendat de CNCD pentru salutul nazist, spune că situația de la Ditrău e cauzată de experiențele negative ale comunității cu statul român!?

Redăm traducerea mesajului preşedintelui PPMT, István Csomortányi:

“Bună ziua, președintelui Klaus Johannis! Astăzi, el a acuzat comunitatea maghiară că a fost de acord cu opoziția, cu socialiștii români, pentru a lua Transilvania.

Ei bine, dle președinte, trebuie să subliniem că Transilvania NU ne-a fost dată de socialiștii români.Transilvania ne-a fost lăsată de strămoșii noștri!Transilvania este a noastră!Transilvania aparține celor care locuiesc aici!

Dumneavoastră, domnule președinte, v-ați pierdut patria schimbând Transilvania pentru București!
Nu ai nicio țară!
Ți-ați pierdut comunitatea pentru că ți-ai schimbat rădăcinile săsești pentru București!
Dumneavoastră, domnule președinte, v-ați pierdut limba – din același motiv.

Dumneavoastră, domnule președinte, nu aveți inimă, pentru că, dacă ați avea așa ceva, cu siguranță v-ați opri în loc dacă v-ați plimba prin așezările săsești vechi de 800 de ani și să vedeți ce le-a făcut România de 100 de ani!
Ai o memorie proastă, dle președinte, pentru că trebuie să fi uitat cui îi datorați alegerile!

Și dvs, dle președinte, nu aveți onoare, pentru că astăzi v-ați dat cu piciorul în cei care au avut încredere în dvs acum câțiva ani. Ceea ce ați făcut astăzi are două consecințe: una este că, temporar, pentru câteva momente, poate a crescut popularitatea partidului dvs; cealaltă este că le va fi mai dificil pentru maghiarii din Transilvania și pentru români să trăiască împreună.
Înțelegi asta, domnule președinte?!

Orice ai spune, indiferent cât abuzezi de încrederea pe care o primești, știm un lucru: Ținutul Secuiesc va avea autonomie!
La fel cum Partiumul va avea autonomie!
Ca și toată Transilvania, regiunile noastre istorice își vor recăpăta autodeterminarea!

Dle președinte, nu suntem interesați de cariera dvs.!
Nu ne interesează ce calcule politice spune în timp ce spune. Notă: orice ar crede, orice ar face, Secuiesc va avea autonomie! Cum Partiumul va fi autonom și cum toate regiunile istorice ale Transilvaniei își vor recăpăta autodeterminarea.Deoarece apa curge, dar pietrele rămâne, piatra rămâne!”, a spus István Csomortányi

Nota noastră: István Csomortányi este un lider politic controversat al maghiarilor din Transilvania, intrat în atenția CNCD (Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării) pentru niște poze apărute în spațiul public, în care președintele PPMT apărea făcând salutul nazist.

Citiți și: Salut nazist pe facebook din partea președintelui Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT)


Galerie Foto:

[envira-gallery id=”109550″]

About the Author

Glasul.info
Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info