Raport ONU: Pe măsură ce la nivel mondial numărul pădurilor continuă să scadă, este necesară o acțiune urgentă pentru protejarea biodiversității lor

Este necesară o acțiune urgentă pentru conservarea biodiversității pădurilor la nivel mondial, din cauza ratei alarmante de defrișare și degradare. Acest lucru este menționat în noua ediție a raportului „Statutul pădurilor lumii”, publicat astăzi.

Conservarea biodiversității la nivel mondial depinde în totalitate de modul în care interacționăm și utilizăm pădurile se spune în raportul, publicat de Ziua Internațională a Diversității Biologice (22 mai).

Raportul a fost realizat de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) pentru prima dată în parteneriat cu Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) și cu asistență tehnică din partea Centrului Mondial pentru Monitorizarea Conservării al Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP-WCMC).

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


edituratrei.ro

În raport se subliniază că începând cu 1990, aproximativ 420 de milioane de hectare de păduri s-au pierdut ca urmare a conversiei pădurilor în alte destinații ale terenurilor, deși defrișarea a încetinit în ultimele trei decenii.

Criza COVID-19 a scos în evidență importanța conservării naturii și a utilizării durabile, forțându-ne să recunoaștem că sănătatea umană depinde de sănătatea ecosistemului.

Protecția pădurilor joacă un rol esențial în acest sens, deoarece acestea includ cea mai mare parte a biodiversității terestre din lume. După cum se arată în raport, pădurile conțin 60.000 de specii diferite de arbori, 80% din speciile amfibiene, 75% din speciile de păsări și 68% din toate mamiferele de pe Pământ.

Evaluarea resurselor forestiere globale 2020 a FAO, menționată în raport, a arătat că, în ciuda scăderii defrișărilor în ultimul deceniu, aproape 10 milioane de hectare de pădure sunt pierdute anual ca urmare a conversiei pădurilor în terenuri agricole și alte destinații ale terenurilor.

„Defrișarea și degradarea pădurilor continuă într-un ritm alarmant, contribuind în mod semnificativ la pierderea continuă a biodiversității”, au declarat directorul general al FAO, Qu Dongyu și directorul executiv al UNEP, Inger Andersen, în introducerea raportului.

Raportul oferă o imagine de ansamblu a biodiversității forestiere, inclusiv hărți care indică pădurile lumii unde încă se păstrează resurse bogate de floră și faună, cum ar fi cele din nordul Anzilor și părți ale bazinului Congo, dar și pădurile unde aceste resurse au fost pierdute.

Conservarea și utilizarea durabilă:

Un studiu special, parte a raportului, realizat de Centrul comun de cercetare al Comisiei Europene și Serviciul Forestier al SUA a identificat la nivel mondial 34,8 milioane de situri forestiere, cu dimensiuni cuprinse între 1 hectar și 680 milioane hectare. Sunt necesare urgent eforturi mai mari de restaurare pentru a reuni fragmentele de pădure.

Pe măsură ce FAO și UNEP se pregătesc să conducă Deceniul Națiunilor Unite privind restaurarea ecosistemelor din 2021 iar țările discută un Cadru Global pentru Biodiversitate pentru viitor, Qu și Andersen și-au exprimat angajamentul pentru a spori cooperarea la nivel mondial pentru restabilirea ecosistemelor degradate și deteriorate, combaterea schimbărilor climatice și protejarea biodiversității.

„Pentru a inversa procesul de defrișare și pierderea biodiversității, avem nevoie de schimbări transformaționale în modul în care producem și consumăm alimente”, au spus Qu și Andersen. „De asemenea, trebuie să conservăm și să gestionăm pădurile și copacii printr-o abordare integrată și să remediem pagubele produse prin eforturi de reîmpădurire.”

Raportul notează că Obiectivele de la Aichi pentru Biodiversitate de a proteja cel puțin 17 la sută din suprafața terestră până în 2020 a fost atins pentru păduri, deși este încă nevoie de progrese pentru a asigura reprezentativitatea și eficacitatea unei astfel de protecții.

Un studiu realizat de UNEP-WCMC pentru acest raport arată că cea mai mare creștere a suprafețelor forestiere protejate s-a produs în pădurile tropicale. Mai mult, peste 30 la sută din toate pădurile tropicale, pădurile subtropicale uscate și pădurile temperate oceanice sunt acum localizate în arii protejate.

Locuri de muncă și mijloace de trai:

Securitatea alimentară și mijloacele de trai a milioane de oameni din întreaga lume depind de păduri.

Pădurile oferă peste 86 de milioane de locuri de muncă. Dintre cei care trăiesc în sărăcie extremă, peste 90 la sută depind de păduri pentru hrană, lemn de foc sau o parte din mijloacele de trai ale acestora. Acest număr include opt milioane de oameni extrem de săraci și dependenți de pădure doar în America Latină.

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Rareș Bogdan și-a pus Botoșaniul în cap: "Cere-ţi scuze imediat de la botoşănenii pe care i-ai jignit!"

sâm mai 23 , 2020
“Rareş Bogdan, ajunge cu nesimţirea de liberal cu care te-ai urcat pe voturile românilor! Cere-ţi scuze imediat de la botoşănenii pe care i-ai jignit!“, așa arată reacția deputatului social-democrat botoşănean Răzvan Rotaru, care îi solicită europarlamentarului Rareş Bogdan să îşi ceară scuze faţă de botoşăneni, pe care îi jigneşte ori […]

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)
libris.ro