RSS

UN REGAL FĂRĂ EGAL!

Gala artelor, ediția …

"Majoritatea victimelor lui Bruk…

În ultima vreme au ap…

Vești alarmante: "Numărul compan…

“Dacă avem întreprinz…

(VIDEO) Diana Iovanovici-Șoșoacă…

Diana Iovanovici-Șoșo…

O româncă adevărată din Sibiu ia…

Când credeam că nu ma…

Marius Pașcan: "Se zvârcolesc în…

"Românii au ajuns să‐…

PROSTIE sau nesimțire? Klaus Ioh…

Sentinţa lui Horea, C…

De la marele român Mihai Eminesc…

Reacții din Transilva…

«
»
TwitterFacebookPinterest
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Ziua Mondială a Pescuitului: țările riverane Mării Negre se reunesc pentru a asigura sustenabilitatea resurselor marine

Print Friendly, PDF & Email

Noiembrie marchează 50 de ani de când Bulgaria s-a alăturat Comisiei Generale pentru Pescuit în Marea Mediterană pentru a asigura conservarea și utilizarea durabilă a resurselor marine vii din Marea Neagră.

Începând cu 1960, o serie de schimbări dramatice de mediu au avut loc în Marea Neagră, punând în pericol supraviețuirea resurselor marine vii. Statele din Marea Neagră s-au unit pentru a face față acestei situații grave și pentru a ajunge la un pescuit durabil în regiune.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Pescuitului (21 noiembrie), Comisia Generală pentru Pescuit în Marea Mediterană (GFCM) a FAO salută îmbunătățirile recente ale gestionării și conservării resurselor marine din regiune și sărbătorește 50 de ani de la aderarea Bulgariei la GFCM.

Pescuitul este un sector cheie pentru economia Mării Negre, care generează un venit anual de 350 de milioane de dolari, cu peste 350 de tone pescuite în fiecare an. Pentru a ajuta la protejarea stocurilor de pește, GFCM – organizație regională de gestionare a pescuitului a FAO, care are competență în toate apele marine din Mediterana și Marea Neagră – a lansat proiectul BlackSea4Fish care organizează activități tehnice și de formare pentru standardizarea metodologiilor și facilitarea schimbului de date și cunoștințe în regiune.

„Trebuie să continuăm să consolidăm cooperarea la nivel regional pentru a favoriza sustenabilitatea ecologică, economică și socială a pescuitului și acvaculturii din Marea Neagră”, a menționat Desislava Taneva, ministrul Agriculturii, Alimentației și Pădurilor din Bulgaria. „Responsabilitatea noastră comună este să avem un ecosistem sănătos al Mării Negre și resurse de pește durabile pentru generațiile prezente și viitoare prin adoptarea unor măsuri eficiente de conservare, gestionare și control.”

„Datorită angajamentelor politice consolidate și a finanțării și contribuțiilor sporite din țările riverane, ne așteptăm ca în următorii ani să vedem rezultatele unui studiu regional complet pe toată Marea Neagră”, a spus Abdellah Srour, secretarul executiv al GFCM. „Acest studiu va fi esențial pentru a obține informații științifice de ultimă generație, pentru a formula recomandări și pentru a dezvolta planuri de management actualizate în regiune.”

Bulgaria găzduiește unitatea tehnică a GFCM situată la Burgas (Bulgaria), care promovează cooperarea între statele Mării Negre, facilitând dialogul cu privire la problemele regionale și provocările comune transfrontaliere legate de pescuit și acvacultură în Marea Neagră.

„Fără activitatea pe care o desfășurăm aici în comun sub auspiciile GFCM, nu am fi niciodată capabili să obținem rezultate atât de clare și transparente”, a spus Oleksandr Chashchyn, om de știință principal al Institutului de Cercetare pentru Pescuit Marin și Oceanografie din Odessa (Ucraina ).

Este pentru prima dată când experți din toate statele din regiune beneficiază de instruire și sunt capabili să utilizeze metodologii armonizate. Cunoștințele obținute din această colaborare sunt utilizate pentru a evalua starea stocurilor de pește marine și pentru a îmbunătăți în mod semnificativ înțelegerea populațiilor de pești.

„Activitățile dezvoltate în ultimii ani au dat și roade practice, deoarece avem deja luate șapte decizii GFCM în special privind pescuitul în Marea Neagră, iar unele dintre ele au fost deja implementate”, spune Simion Nicolaev , Director general al Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” din Constanța, România.

Aceste decizii creează un cadru armonizat pentru gestionarea resurselor din Marea Neagră de care beneficiază toate comunitățile costiere. Au fost lansate activități de monitorizare, control și supraveghere și, în ultimii ani, s-au făcut multe pentru combaterea pescuitului ilegal, nedeclarat și nereglementat. O atenție deosebită se acordă turbotei, ale cărei stocuri au fost epuizate din cauza pescuitului excesiv pentru valoarea comercială ridicată. Sunt deja în vigoare diverse interdicții, programe de monitorizare și campanii de conștientizare pentru a proteja această resursă comună prețioasă.

De asemenea, acvacultura joacă un rol major în Marea Neagră. Centrele demonstrative de acvacultură au fost create pentru a oferi activități de consolidare a capacităților și asistență tehnică pentru a stimula investițiile noi și un angajament politic pentru dezvoltarea durabilă a sectorului. Poveștile de succes din Marea Neagră implică acvacultura pentru turcoa, păstrăv curcubeu și midii din Marea Neagră. Două centre funcționează deja în România și Turcia, iar unul nou în Bulgaria urmează să fie gata până la sfârșitul anului 2020.

Susține GLASUL.info, presa independentă, susține adevărul Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO14BTRLRONCRT0356966001
CONT EUR: RO61BTRLEURCRT0356966001
Cod Swift: BTRLRO22
BANCA TRANSILVANIA
Pentru: Portalul Glasul.info


REVOLUT
IBAN: GB34REVO00997029036608
BIC: REVOGB21

PATREON
patreon.com/glasul


Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta


Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info