La 31 Mai 1941, într-o notă informativă a SSI (Serviciul Special de Informații) se specifica faptul că o unguroaică din Oradea a fost pedepsită de către horthyști cu închisoare pentru o perioadă de 30 de zile pentru “defăimarea regimului unguresc”.
Ea spunea că ungurii au venit în Ardeal ca invadatori, și nu ca să-i ajute ci ca să le jefuiască magazinele.
Potrivit volumului publicat de către arhim. Dr. Emanuil Rus, starețul Mănăstirii “Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Bicsad, Satu Mare și Dr. Adrian Rezeanu, cercetător științific principal la Instititul de Lingvistică “Iorgu Iordan-Al. Rosetti” al Academiei Române, și intitulat “Țara Oașului în memoria documentelor – volumul I”:
“Realitatea dramatică din teritoriile românești invadate, în care lipsurile deveneau acute, a afectat într-o anumită măsură și populația maghiară.
Paradoxul întâlnit la Oradea, care însă nu stabilește regula, se referă la o unguroaică pedepsită cu închisoarea 30 de zile pentru defăimarea regimului unguresc.
Nota 305 din 31 mai 1941 cuprinde depoziția unguroaicei, care a spus că “în timpul regimului românesc nu existau bonuri cu articolele de consum, iar ungurii au venit în Ardeal nu să-i ajute ci să le jefuiască magazinele””
Donează pentru Glasul.info!
În conturile de la Banca Transilvania: RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei) | RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
Din Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI face parte un cetățean al Ungariei, potrivit informației furnizate chiar de membrul UDMR Csoma Botond, într-o intervenție dintr-o emisiune de la Realitatea TV. Ce concluzie să tragem noi de aici? Că România a devenit […]