Urmașii lui Horea-Rex Daciae au marcat Centenarul satului din județul Satu Mare. VIDEO

Duminică, 23 iunie 2024, românii din satul Horea au marcat Centenarul satului.

Ioan Mateș, președintele asociației Urmașii lui Horea, a mobilizat toți moții din sat și s-au organizat exemplar pentru a sărbători așa cum se cuvine această dată importantă. Au răspuns prezent la invitația organizatorilor, Primăria Sanislău, asociațiile românești ASTRA, Unirea 2009 Carei, Rezervistul Militar Carei, a românilor persecutați și expulzați în 1940, filiala Carei, Societatea Avram Iancu Satu Mare, moții din satele din zona Carei: Marna Nouă, Ianculești și Scărișoara. Nicio autoritate județeană sau instituție culturală nu a dat curs invitației.

Călăreți și căruțe cu steaguri tricolore se îndreptau dis de dimineață către Horea.


După slujba de la biserica, manifestările s-au derulat în fața bustului lui Horea și a monumentului eroilor. Imnul de stat al României și Imnul Moților au răsunat în deschidere după care preoții Octavian Abrudan, Călin Pop și Cătălin Mateș au săvârșit o rugăciune de binecuvântare și de pomenire a eroilor locului.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


apiland.ro

Răzvan Roșu și tinerii din Ianculești au dat glas tulnicelor moțești, după datina străbună.

Au urmat depuneri de coroane din partea tuturor asociațiilor prezente și a Primăriei Sanislău.

Cuvântările au fost susținute de către prof. Nicolae Mateș, fiu al satului, de primarul Kardos Zoltan, de Mircea Dobra, președintele Societății Avram Iancu Satu Mare, de Daniela Ciută, președinta filialei Carei a asociației românilor persecutați și expulzați în 1940.

Cei mai vârstnici români expulzați în 1940 de trupele hortyste au fost recompensați cu mici atenții din partea Asociației românilor persecutați și expulzați în 1940, filiala Carei.

Moții din Horea au demonstrat că știu să organizeze evenimente frumoase, că sunt ospitalieri, că își cinstesc eroii , strămoșii, că respectă și acum datinile și tradițiile străbune.

GALERIE FOTO

Nu i-au doborât nici atrocitățile cotropitorilor hortyști din perioada 1940-1944, au renăscut din propria cenușă. Au revenit în sat după victoria Armatei Române din 25 octombrie 1944 și și-au refăcut gospodăriile distruse. Din păcate, încă mai participă la proteste pentru că guvernele din 2021 și până azi nu acordă drepturi egale românilor față de minoritari, caz elocvent, LEGEA 154/2021.

Programul cultural-artistic a fost susținut de către Angela Munteanu din Satu Mare, de Răzvan Roșu și Tceterașii tradiționali, de taragotistul Ghiță Jurj, de grupul de moațe din Marna Nouă și de către formația MvM, soliști Cristian Crișan, Adrian Guiaș și taragotistul Marius Mateș.


A doua parte a programului a avut loc la Căminul Cultural renovat. În curte au fost amenajate mese și spații de servit bunătăți culinare pregătite de horeni. Cântecul și voia bună  au fost prezente pe tot parcursul manifestărilor.

La intrarea în Căminul Cultural a fost amenajat un spațiu cu panouri cu fotografii vechi, cu părinții și bunicii locuitorilor de azi.

Felicitări organizatorilor!

Pân-o fost Horea-mpărat,

Domnii nu s-au desculțat,

Nici în pat nu s-au culcat,

Nici la masă n-au mâncat.

…Nu uitați aceasta, dreaptă ne e brazda,

Ș-am lucrat-o cu-ale noastre mâni.

Buletin de Carei

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Culmea nesimțirii maghiare: profesorii de limba română OBLIGAȚI să știe limba maghiară!

mar iun. 25 , 2024
Post de profesor de Limba și Literatura Română la un Colegiu din Satu Mare accesibil doar cu probă de limbă maghiară S-a afișat la data de 1 iunie 2024 lista posturilor vacante în învățământ, pe Edu.ro. Accesând secțiunea pentru județul Satu Mare, constatăm că un post de profesor de Limba […]
Culmea nesimțirii maghiare: profesorii de limba română OBLIGAȚI să știe limba maghiară!

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)
libris.ro