Proiect de lege – închisoare de la 6 luni la 3 ani pentru defăimarea imnului naţional şi a drapelului naţional

Proiect de lege - închisoare de la 6 luni la 3 ani pentru defăimarea imnului naţional şi a drapelului naţional
Proiect de lege – închisoare de la 6 luni la 3 ani pentru defăimarea imnului naţional şi a drapelului naţional

Proiect de lege – închisoare de la 6 luni la 3 ani pentru defăimarea imnului naţional şi a drapelului naţional

Parlamentarii Partidului Mişcarea Populară au depus un proiect de lege care completează şi amendează Legea nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice.

Iniţiativa legislativă prevede introducerea pedepsei cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani pentru „profanarea drapelului României, intonarea imnului naţional al României cu alt text sau cu altă partitură decât cele stabilite de lege, precum şi orice manifestare publică săvârşită cu intenţia de a defăima drapelul României sau imnul naţional al României”.
Deputatul Constantin Codreanu, preşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării:
„Cine atentează la simbolurile unui stat, atentează la nucleul elementelor fondatoare ale unei naţiuni. Trebuie să protejăm simbolurile noastre naţionale şi să pedepsim dur orice act prin care acestea sunt defăimate.Globalizarea trebuie să presupună o coexistenţă bazată pe respect reciproc al naţiunilor şi nu diminuarea importanţei pe care o au simbolurile care consfinţesc identitatea naţională. Este un gest de respect faţă de sacrificiul înaintaşilor şi o piatră de temelie pentru educaţia sănătoasă a urmaşilor care să respecte tricolorul şi imnul naţional”.
EXPUNEREA DE MOTIVE
Constituţia României a consfinţit drapelul României şi imnul naţional al României drept simboluri naţionale. (art. 12)
[one_half] [/one_half]
În acest sens, în anul 1994, Legea nr. 75 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice a introdus reglementări privind arborarea drapelului şi intonarea imnului naţional.
Totodată, legiuitorul a delegat competenţa, reglementând că, în aplicarea legii, Guvernul va adopta norme referitoare la aceste simboluri naţionale, în funcţie de natura acţiunilor şi manifestărilor, precum şi de atribuţiile specifice care revin autorităţilor şi instituţiilor publice.
Tocmai în anul 2001, Guvernul a adoptat Hotărârea nr. 1.157/2001 pentru aprobarea Normelor privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României.Atât Legea nr. 75/1994 (art. 20) cât şi Hotărârea Guvernului nr. 1.157/2001 (art. 22) impun o obligaţie universală de respect a simbolurilor naţionale, conform căreia – Cetăţenii sunt datori sa manifeste respect faţă de drapelul şi imnul naţional al României şi sa nu comita nici un act prin care s-ar aduce ofensa acestora.
În ceea ce priveşte sancţiunea acestei obligaţii, aceasta a fost reglementată la nivel penal prin Codul penal din 1968, în vigoare până la data de 31 ianuarie 2014. Astfel, acesta prevedea – Orice manifestare prin care se exprimă dispreţ pentru însemnele României se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. …. (art. 236)
Ulterior, Codul penal din 2009, în vigoare din data de 1 februarie 2014, a omis prevederea acestei infracţiuni.Astfel, în prezent, lipsind prevederea penală, Hotărârea Guvernului nr. 1.157/2001 nu stabileşte decât un regim juridic contravenţional, în condiţiile în care unele dintre aceste fapte care constituie contravenţii atentează la însăşi fiinţa naţională.Această situaţie este cu atât mai gravă cu cât Constituţia României stipulează: Sunt interzise de lege defăimarea ţării şi a naţiunii… (art. 30 alin. (7)).
În consecinţă, propunerea legislativă dispune că – Profanarea drapelului României, intonarea imnului naţional al României cu alt text sau cu altă partitură decât cele stabilite de lege, precum şi orice manifestare publică săvârşită cu intenţia de a defăima drapelul României sau imnul naţional al României, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Această iniţiativă vine în contextul în care fiecare stat membru al Uniunii Europene din care facem parte duce această politică de câştigare a respectului, inclusiv prin instrumentul legislativ, în acest sens, un exemplu elocvent de democraţie consolidată fiind Germania, care sancţionează penal orice manifestări împotriva simbolurilor naţionale.
În epoca globalizării, considerăm că simbolurile naţionale trebuie apărate de lege în mod concret şi eficace.Având în vedere argumentele anterioare, depunem spre dezbatere şi adoptare propunerea legislativă – LEGE pentru modificarea şi completarea Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice.

Sursa: Stireazilei.info

Glasul.info
Social Links
Glasul.info

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns