RSS

25 Octombrie: Răspunde Române, P…

Răspunde Române, Pre…

Observații astronomice cu telesc…

Comunicat de presă -…

18 Octombrie 1944: Martiri uitaț…

Masacrul de la Chili…

(VIDEO) Dezastru ecologic la mic…

La doar câteva sute …

La 16 octombrie 1916 a sosit în …

Misiunea Militară Fr…

Avem cea mai coruptă "Justiție" …

Oare să aibă loc cea…

La 15 octombrie 1451 era asasina…

Pe locul unde astăzi…

Carei, ultima brazdă. Concurs na…

Cu ocazia Zilei de 2…

Pelerinaj sau stare de asediu? A…

Pelerinaj sau stare …

Tartorul cifrelor măsluite din G…

"După cazul Laurenți…

«
»
TwitterFacebookPinterest

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

22 Iulie 1941, raport SSI: “V-a intrat în cap că vor veni ai voștri! Să nu credeți că îi veți putea vedea. Înainte de a veni ei, vă spânzurăm pe toți, pe urmă pot să vină”

Print Friendly, PDF & Email

22 Iulie 1941 – Românii reduși din nou la stadiul de “tolerați”, de cetățeni de mâna a doua

La Sfântu Gheorghe, la mai puțin de un an de la instaurarea regimului horthyst în Ardealul de Nord, un român a lovit cu căruța o unguroaică. A fost dat în judecată și a fost condamnat, printre altele, la o amendă de 30 de pengo (n.r. unitatea monetară a Ungariei, intrată în circulație în anul 1927).

În timpul procesului, judecătorul l-a înjurat și i-a spus:

V-a intrat in cap că vor veni ai voștri! Să nu credeți că îi veți putea vedea. Înainte de a veni ei, vă spânzurăm pe toți, pe urmă pot să vină” ( Sursa informației: dosarul Serviciului Special de Informații SSI 71/1941; I 293)

“Serviciul Special de Informații (SSI) este denumirea sub care a funcționat serviciul secret din România începând cu 12 noiembrie 1940; serviciul și-a desfășurat activitatea sub această denumire până în data de 15 septembrie 1944 când este numit Serviciul de Informații.”

Au trecut iată, opt decenii de la acel moment, însă din păcate la Sfântu Gheorghe lucrurile nu s-au schimbat nici măcar azi prea mult: reprezentanți ai administrației locale, de regulă membri UDMR, au primit de-a lungul anilor amenzi de la CNCD pentru discriminare pe criterii etnice împotriva românilor din Sfântu Gheorghe! Culmea, amendați tocmai de către un institut condus la rândul său de către alți maghiari! Ce ne spune asta? Că discriminarea instituțională pe criterii etnice împotriva românilor în orașe precum Sfântu Gheorghe este reală și se agravează de pe o zi pe alta.

Ce fac instituțiile statului român pentru a stopa astfel de incidente? Nimic! Exact cum n-a făcut statul român nimic pentru a-l apăra pe acel țăran român în urmă cu opt decenii, umilit și agresat verbal, ba chiar amenințat banditește în sala de judecată de către un judecător maghiar, doar pentru vina de a se fi născut și a fi român…

Foto: Nicolae Grigorescu – Căruță cu un cal, ulei pe pânză – Galeria de Artă Românească a Muzeului Național de Artă al României, pictat între 1870 și 1875Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

libris.ro

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info