Parastas, lacrimi și cântece patriotice pentru românii refugiați și expulzați în 1940

Duminică, 30 august 2020, a avut loc la Carei marcarea a 80 de ani de la Dictatul de la Viena care a avut  consecințe dramatice pentru românii din partea de Nord Vest a Transilvaniei.

Organizatorii manifestării au fost Asociația foștilor refugiați și expulzați din 1940, filiala Carei în colaborare cu Muzeul Județean Satu Mare. Alături de careieni au fost  reprezentanți din toate satele  de foști refugiați: Ianculești, Horea, Marna Nouă, Scărișoara, Lucăceni dar  și  oaspeți din Oradea, Satu-Mare, Iași sau A fost  sfințit drapelul tricolor de către vicarul foraneu pr.Radu Filip și preotul ortodox  Gheorghe Sorian și a fost ridicat pe catarg în acordurile Imnului Național iar apoi a fost săvârșit  un parastas în memoria foștilor refugiați.

Imnul refugiaților a fost intonat de către toți cei prezenți care au primit la intrare un pliant care conținea versurile.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

A onorat cu prezența subprefectul Cosmin Bota care a depus  o coroană de flori și a rostit  o alocuțiune.

Au mai fost prezenți reprezentanți ai Asociației rezerviștilor militari, Asociațiunii ASTRA Despărțământul Aurel Coza, Asociației Unirea 2009, Asociației Codrenii.

După depunerea de coroane de către Asociațiunea ASTRA , Asociația Refugiaților  și Instituția Prefectului au urmat alocuțiunile.

Ionel Costescu, președintele Asociației Codrenii a  rostit o alocuțiune  în care a relatat despre consecințele Dictatului de la Viena în locurile sale natale dar și despre lipsa totală de atenție pentru istoria locală din partea politicienilor.

.

.

.

Au recitat poezii de George Coșbuc Mara Țineghe din Lucăceni și Răzvan Fuzi din Marna Nouă.

.

.

Grupurile de  moți din Marna  Nouă și Scărișoara au prezentat doinele de jale din perioada refugiului anilor 40  dar și cântece patriotice. O prezență constantă la acțiunile culturale românești din Carei este apreciata interpretă Angela Muntean care  și de această dată a bucurat sufletele participanților cu melodiile  adecvate momentului.

Asociația foștilor refugiați și expulzați din 1940, filiala Carei, a acordat  Diplome de Excelență celor care susțin activitățile atât prin prezență constantă cât  și prin implicare.

Veșnica pomenire, din veac în veac, celor care au îndurat suferințe cumplite dar nu au acceptat să renunțe la identitatea lor românească!

Sursa: Buletin de Carei

GALERIE FOTO

Parastas, lacrimi și cântece patriotice pentru românii refugiați și expulzați în 1940
Parastas, lacrimi și cântece patriotice pentru românii refugiați și expulzați în 1940

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Next Post

Claudiu Târziu își provocă contracandidații la dezbateri: ”Hai! Cine are curaj?”

mar sept. 1 , 2020
„Co-președintele Alianței pentru Unirea Românilor, candidat la Primăria Generală a Bucureștiului,  a lansat o provocare celorlalți candidați înscriși în lupta pentru primăria capitalei. Zvonurile conform cărora candidatura sa nu este văzută bine pentru că nu ar avea experință administrativă l-au făcut pe Claudiu Târziu să răspundă public, pe pagina sa […]

Poate vă place și:

libris.ro