libris.ro

14 Decembrie: Iașul, oraș declanșator al evenimentelor din decembrie 1989

14 Decembrie: Iașul, oraș declanșator al evenimentelor din decembrie 1989

Coincidență sau nu, taman în perioada acelui jumătate de decembrie 1989, la Iași se organiza pe 12 decembrie 1989 Dinamoviada de arte marțiale (n.r. judo). Iașul gemea prin restaurantele și crâșmele târgului de huidume din spațiul ex-sovietic, unii dintre ei veniți cu mai mult bagaj decât obișnuiesc în mod normal sportivii să călătorească la diverse competiții.

În mod normal, în acel an dinamoviada de judo ar fi trebuit să se defășoare la Oradea. Frământările din Vest, atât cele din Ungaria, Cehoslovacia și RDG, au făcut ca la nivelul partidului unic să se hotărască mutarea dinamoviadei la Iași, iar granița de vest a României, închisă. În schimb, dinspre „sora” estică, URSS, sportivii și tovarășii „turiști sovietici”, curgeau în valuri.

Tablagii cu gura mare din sistem susțin că printre ei au putut observa și „sportivi” care aveau la degete niște calusuri specifice trăgătorilor de elită. Iașul fierbea, de la vârful securității până la ultimul milițian care pe alte vremuri era amețit mai degrabă de aburii bahici ai Crăciunului, decât sarabanda de ordine pe unitate cu care erau asaltați în cascadă în acele vremuri de cumpănă.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


14 Decembrie: Iașul, oraș declanșator al evenimentelor din decembrie 1989

 

Cert este că au apărut prin Iași niște manifeste tipărite rudimentar, cu niște tiparnițe improvizate din niște radiere scobite manual, reperate de milițienii și securiștii ieșeni încă de pe 12 decembrie 1989. Manifestele chemau populația Iașului la o demonstrație pe 14 decembrie 1989 în Piața Unirii, de la ora 16.

Pe 14 decembrie 1989, încă de dinainte de ora 16, în Piața Unirii din Iași erau mai mulți securiști decât porumbei, iar orice nefericit de ieșean pe care-l mâncă în fund să treacă prin piața centrală a orașului, primea câteva palme după cap și eventual și câteva picioare bonus în fund, însoțite de:

„Mișcă mă dracului de aici, că n-ai voie să staționezi!”

Ștefan Prutianu de la Combinatul de Utilaj Greu (CUG Iași), Vasile Vicol inginer la ICPUMP, Valentin Odobescu,  Ionel Sãcãleanu, Cassian Maria Spiridon și Aurel Ștefanachi, au fost singurii arestați în mod oficial de către „organele” statului pe 14 decembrie 1989.

Partea ciudată a poveștii însă este una cu adevărat sinistră. Potrivit unui document al comisiei senatoriale, pe 14 decembrie 1989 Ion Iliescu și Petre Roman se aflau la Iași, iar într-una dintre camerele unui hotel ieșean, la ceva timp după 14 decembrie, s-a găsit o hartă pe care era însemnat tocmai traseul dinspre Iași spre Timișoara!?

Acum rămâne întrebarea: a fost Iașul doar o diversiune pentru a concentra majoritatea forțelor loiale de securitate, și obiectivul principal al „turiștilor sovietici” era Timișoara, sau lovitura de stat ar fi trebuit să izbucnească simultan în cele două mari centre urbane ale României?

Oare vom cunoaște vreodată câți naivi idealiști au fost eroi cu adevărat și câți trădători au fost implicați în lovitura de stat dată în timpul evenimentelor din decembrie 1989? Pentru că așa cum ne-a zis-o negru pe alb într-un document oficial al statului român până și procurorul general al României, în decembrie 1989 a fost, fie că ne place sau nu … lovitură de stat!

Fandel Mihai

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Fandel Mihai

C.E.O. la glasul.info, Redactor șef la Glasul.info Director General la MAGAZIN CRITIC Președinte la Uniunea Jurnaliștilor Independenți din România Consultant Media la Comunitatea Identitară Iași Contact: fandelmihai@glasul.info