libris.ro

Senator AUR: Asigurarea învățământului în limba română pentru comunitățile istorice și diaspora trebuie să fie prioritară pentru ambasadorii României și MAE

Implicarea ambasadorilor pentru a asigura condițiile ca acolo unde sunt comunități românești prioritatea să fie asigurarea învățământului în limba română este solicitarea senatorului AUR Claudiu Târziu, președinte al Comisiei pentru pentru comunitățile de români din afara Țării.

La recenta audiere a unui grup de ambasadori care vor pleca la post, senatorul AUR a precizat că esențială este deschiderea de negocieri în regim de urgență cu autoritățile din statele în care sunt comunități de români pentru introducerea limbii române în sistemul educațional public. Târziu a subliniat că în cazul în care comunitățile au insuficiente cadre didactice pentru predarea limbii române, atunci statul român le va asigura.

Desen în creion care îl înfățișează pe Don Quijote

„„Nu ne mai putem permite să asistăm nepăsători la procesele de asimilare naturală sau forțată la care sunt supuse milioanele de români din străinătate. România are nevoie de ei, iar implicarea noastră în a-i ajuta reprezintă o datorie constituțională”, a specificat parlamentarul AUR.”

senatorul AUR Claudiu Târziu

Totodată, senatorul Claudiu Târziu a cerut intervenția MAE în privința unei probleme survenite în spațiul public, în legătură cu apelul Consiliului Național al Românilor din Ucraina, care reclamă aplicarea abuzivă a cotelor lingvistice ucrainene în școlile cu limba română/„moldovenească” de predare, începând cu anul de învățământ 2020-2021 din Sudul Basarabiei, regiunea Odesa și unificarea programelor de învățământ al școlilor, cu limba română de educație, din regiunile Cernăuți, Transcarpatică și Odesa, divizate artificial în instituții cu educația în limbi diferite (ca denumire: română / moldovenească).

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Târziu a mai solicitat MAE o informare trimestrială cu activitățile pe care oficiile diplomatice ale României, ambasadorii și consulii, le desfășoară în beneficiul comunității românești din țara respectivă, raportate la nevoile pe care românii le au în acel spațiu.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info