RSS
«
»
TwitterFacebookPinterest

Un grup de patrioți împarte Icoana Maicii Domnului Prodromiţa, românilor din comunitățile istorice

Înaintea sărbătorilor de iarnă, m-a sunat o prietenă din Basarabia stabilită la Iași, să mă anunțe cu multă bucurie în suflet că a primit în sfârșit și ea cetățenia română. Un alt subiect l-a constituit acțiunea unui grup de patrioți care împarte Icoana Maicii Domnului Prodromiţa, românilor din comunitățile istorice.

Icoanele sunt pictate la Mănăstirea Prodromu din muntele Athos, mănăstire românească, și împărțite comunităților istorice de români din jurul granițelor României. Cu toate acestea, donatorii vor să rămână anonimi, deși icoanele pe care le-au împărțit până acum românilor din țărilor vecine cu România, dar și românilor din diaspora, au costuri cuprinse între 600 de Euro pentru fiecare dintre icoanele de dimensiuni mijlocii și de 1500 de Euro pentru fiecere dintre cele de dimensiuni mari.

Prietena mea basarabeancă m-a anunțat că una dintre copiile icoanei Prodromiţa realizate la muntele Athos va ajunge și la Chișinău, la Mitropolia Basarabiei.

Icoanele sunt pictate la Mănăstirea Prodromu din muntele Athos, mănăstire românească

Sunt copii foarte bine realizate, până la cele mai mici detalii ale Icoanei Maicii Domnului Prodromiţa (adică Înaintemergătoarea), o binecunoscută icoană făcătoare de minuni, o icoană care are strânsă legătură cu ducele târg al Ieșilor.

Bătrânul iconar Iordache Nicolau din Iași s-a apucat de lucru la această icoană în anul 1863 la mănăstirea Bucium din Iași. În mod inexplicabil, icoana a rămas multă vreme  nedesăvârșită căci,inexplicabil, Sfintele Fețe nu puteau fi zugrăvite. Chipul Fecioarei Maria nu a fost zugrăvit de o mâna pământească, ci de penelul unui înger, conform voinței lui Dumnezeu. Fiind interpretată ca o mare minune divină, icoana a început încă din acele timpuri să atragă valuri întregi de pelerini.

libris.ro

Cunoscută sub numele de Icoana Nefăcută de mână omenească Prodromița sau, mai simplu, Prodromița, este cea mai importantă icoană a comunității românești de la Muntele Athos din Grecia.Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info


[button-red url="https://glasul.info/donatii/" target="_self" position="center"]Donează pentru Glasul.info[/button-red]