Marius Pașcan: “Chiar într-atât îi urâți pe români?”. UDMR mai extirpă la Târgu-Mureș un reper identitar românesc?

Marius Pașcan: “Chiar într-atât îi urâți pe români?”. UDMR mai extirpă la Târgu-Mureș un reper identitar românesc?

“Chiar într-atât îi urâți pe români?

Ca să vedeți cu ce „urgențe” se ocupă Primăria municipiului Târgu-Mureș, ce spasme edilitare și frustrări etnice îi încearcă pe unii. Astăzi, a fost convocată ședință a Consiliului local Târgu-Mureș iar pe ordinea de zi, am constatat cu stupoare că se află și două proiecte bizare. Iată-le: „Proiect de hotărâre privind schimbarea denumirii «Piața Memorandului» în «Piața Gecse Dániel»”. Apoi, „Proiect de hotărâre privind atribuirea denumirii «strada Memorandului» porțiunii din actuala stradă Bradului cuprinsă între strada Vulcan și strada Alexandru Papiu Ilarian”.

M-am întrebat ce-i veni primarului să modifice, așa intempestiv, numele unei piețe având importante rezonanțe istorice și de ce? Și am aflat că întrucât Piața Memorandului este învecinată Bisericii Reformate, Oficiul Parohial Reformat Târgu Mureș II a solicitat „inițierea schimbării denumirii Pieței Memorandului în Piața Gecse Dániel (cuprinde un număr de 17 imobile) și conferirea numelui de strada Memorandului unei alte străzi”. În adresa Oficiului Parohial Reformat Târgu Mureș II se precizează faptul că Dániel Gecse (1768-1824) era un excelent epidemiolog al Târgu Mureșului, iar din 1817 medicul șef al orașului, ce a vindecat gratuit săracii la Institutul de Caritate înființat de el în urbea noastră. Incredibil!

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro

Nici nu vă imaginați ce dureri, complexe și frustrări istorice îi încearcă pe clericii reformați. Deci, unii de prin Biserica Reformată făceau alergie, li se inflamau ochii și tușeau, le vâjâia capul când călcau prin Piața Memorandului și au găsit soluția, trebuiau să-i schimbe etnic numele acum, dacă tot și-au instalat primar. Nu contează că-i pun pe drumuri aiurea, pentru schimbarea actelor de identitate și proprietate, pe locatarii respectivei străzi ca și a celeilalte, o porțiune din str. Bradului, care devine peste noapte Memorandului.

Consilierii locali ai PMP Târgu-Mureș vor vota împotriva acestei aberații și provocări cu conotații etnice. Nu considerăm că reprezintă o prioritate sau vreo necesitate de urgență pentru urbe. Sunt curios oare cum vor vota ceilalți consilieri reprezentând PNL, PSD și POL? Spre informarea tuturor, vă aduc la cunoștință ce semnifică Memorandumul la care face referire denumirea respectivei piețe.

Memorandumul Transilvaniei a fost o petiție prezentată în 28 mai 1892 de liderii românilor din Transilvania împăratului Austro-Ungariei Franz Josef prin care erau solicitate pentru populația română drepturi etnice egale cu ale populației maghiare, precum și încetarea persecuțiilor și a încercărilor de maghiarizare.

Memorandumul a fost scris de un comitet format din membri ai Partidului Național Român: Ioan Rațiu – președinte, Gheorghe Pop de Băsești și Eugen Brote – vicepreședinți, Vasile Lucaciu – secretar general, Septimiu Albini – secretar. Erau solicitate drepturi politice pentru români și erau denunțate politicile de intoleranță față de români existente în regatul ungar.

Memorandumul a fost dus de o delegație compusă din 237 de persoane împăratului Franz Josef, dar acesta a trimis mai departe memorandumul, necitit, la parlamentul de la Budapesta, de unde, de asemenea necitit, a fost restituit conducătorului delegației. Avându-se în vedere că documentul a fost tipărit și răspândit, autorii au fost dați în judecată în luna mai a anului 1894, acuzați de instigare prin presă. Cu această ocazie, Ioan Rațiu a rostit celebra frază: Ceea ce se discută aici este însăși existența poporului român. Existența unui popor însă nu se discută, ci se afirmă”.

Majoritatea inculpaților au fost condamnați la termene de închisoare de la două luni la cinci ani și, deși au fost eliberați din detenție prin amnistie regală în anul următor, rezultatul procesului a diminuat încrederea românilor în Casa de Habsburg și a contribuit la creșterea numărului susținătorilor unirii Transilvaniei cu Regatul României drept singura posibilitate de soluționare a situației lor.

Memorandumul a urmat altor demersuri similare precum „Supplex Libellus Valachorum Transsilvaniae” (din latină, însemnând Petiția Valahilor din Transilvania). Reprezintă numele a două memorii înaintate de liderii națiunii române din Transilvania împăratului Leopold al II-lea al Sfântului Imperiu Roman.Primul Supplex a fost trimis în martie 1791 de Ignatie Darabant, episcop greco-catolic de Oradea, Consiliului de Stat din Viena. Cel de al doilea Supplex, o versiune mult lărgită și argumentată a primului, a fost înaintat Curții din Viena pe 30 martie 1792 de către Ioan Bob, episcopul greco-catolic de Blaj, și de Gherasim Adamovici, episcopul ortodox al Transilvaniei.

Cererile Supplex-ului erau structurate în jurul câtorva idei, corespunzând doleanțelor laicilor și clericilor români:1) reintegrarea românilor ca națiune de drept în Transilvania2) restituirea drepturilor istorice vechi medievale3) egalitatea clerului4) reprezentare proporțională în dietă și funcționărime

Mă întreb retoric, oare când veți înceta cu separatismele etnice, cu intoleranța și pretinsele privilegii etnocentriste, când veți renunța la ură? Domnule primar, când vă apucați, totuși, de administrație publică pentru bunăstarea tuturor târgumureșenilor?”, a scris pe facebook Marius Pașcan

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Diana Șoșoacă despre copiii îmbolnăviți de la vaccin: “Voi începe campania de ANTIVACCINARE COVID19, în calitate de Senator al României solicit oprirea vaccinării! Copiii noștri nu sunt cobai!”

vin mai 28 , 2021
În cadrul unui interviu online, Diana Șoșoacă cere oprirea vaccinării copiilor cu serul experimental anti Covid-19, declarând: “Voi începe campania de antivaccinare Covid-19, în calitate de Senator al României solicit oprirea vaccinării! Copiii noștri nu sunt cobai!” Declarațiile senatoarei Diana Șoșoacă vin și în urma apariției unui studiu nou care arată că […]

Poate vă place și:

libris.ro