Prețurile globale la alimente scad pentru prima dată în ultimele 12 luni

Prețurile globale ale produselor alimentare au scăzut în iunie pentru prima dată în ultimele 12 luni, potrivit unui raport de referință al Națiunilor Unite publicat joi, 8 iulie.

Indicele FAO al prețurilor la alimente, în iunie 2021, a avut în medie 124,6 puncte, fiind în scădere cu 2,5% față de luna mai, dar, în același timp, cu 33,9% mai mare decât nivelul său din aceeași perioadă a anului trecut. Declinul din iunie a marcat prima scădere a indicelui după douăsprezece luni de creștere consecutivă.  

Indicele FAO al prețurilor la alimente monitorizează modificările prețurilor internaționale ale celor mai comercializate produse alimentare la nivel global. Scăderea prețurilor, survenită în luna iunie, este generată de diminuarea prețurilor la uleiurile vegetale, cerealele și, mai moderat, la produsele lactate, care au compensat mai mult, decât în general, cotațiile mai mari de carne și zahăr.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


edituratrei.ro

Indicele FAO al prețului la uleiul vegetal este mai mic cu 9,8 la sută, marcând o scădere continuă în ultimele patru luni, determinată, în principal, de prețurile internaționale mai mici ale uleiurilor de palmier, soia și floarea soarelui.

Indicele prețurilor la cereale a scăzut mai moderat, cu 2,6% , față de luna mai, dar a rămas cu 33,8% mai mare decât valoarea sa din iunie 2020. Prețul internațional al porumbului a scăzut cu 5% în baza reducerii prețurilor în Argentina, unde a crescut aprovizionarea din recoltele recente, care au un randament mai mare decât se preconizase  anterior. Prețul internațional al grâului s-a micșorat ușor, cu 0,8 la sută, având o perspectivă globală favorabilă susținută de îmbunătățirea prognozelor de recoltă ale multor producători cheie, care reușesc să facă față presiunii ridicate provocată de vremea aridă ce afectează culturile în America de Nord.

Indicele FAO al prețurilor la lactate a scăzut cu 1 la sută, până la 119,9 puncte. Cotațiile internaționale pentru toate produsele lactate incluse în indicator au scăzut, untul înregistrând cea mai mare scădere susținută de o micșorare rapidă a cererii globale de import și de o ușoară creștere a stocurilor, în special în Europa.

Indicele FAO al prețului la zahăr a evoluat față de tendința generală a prețurilor la alimente, crescând cu 0,9 la sută de la o lună la alta și marcând a treia lună de creștere consecutivă atingând, astfel, un nou record după mai mulți ani. Incertitudinile cu privire la impactul condițiilor meteorologice nefavorabile asupra recoltelor din Brazilia, care este cea mai mare exportatoare de zahăr din lume, au exercitat o presiune în creștere asupra prețurilor.

Indicele FAO al prețului cărnii a crescut de asemenea, cu 2,1 la sută, continuând-și, astfel, ascendența pentru a noua lună consecutive, plasând indicele cu 15,6 la sută peste valoarea atinsă în luna iunie a anului trecut și aflându-se cu 8,0 la sută sub maxima sa atinsă în august 2014.

Stocurile mondiale de cereale se așteaptă să crească pentru prima dată din 2017-2018

Previziunile FAO pentru producția mondială de cereale în 2021 au fost reduse marginal la 2 817 milioane de tone, conform noului Rezumat privind Cererea și Oferta de cereale lansat recent. Cu toate acestea, cifra rămâne cu 1,7 la sută, sau 47,8 milioane de tone, mai mare decât în anul 2020, ceea ce ar marca un nou record.

Prognozele pentru producția mondială de cereale grosiere au fost reduse la 1 513 milioane de tone, cu 3 milioane de tone sub așteptările de luna trecută. Declinul prognozelor la nivel mondial este determinat, în mare parte, de reducerea semnificativă a estimărilor producției de porumb din Brazilia, unde perioadele prelungite de secetă trag în jos așteptările de recolte.

Perspectivele de producție mondială de grâu pentru 2021 au fost diminuate de la 1 milion de tone la 784,7 milioane, cu toate acestea, indicatorul din acest an este mai mare cu 1,2% decât cel din anul precedent. Scăderea are loc pe fonul condițiilor meteo secetoase din Orientul Apropiat.

În schimb, prognoza producției globale de orez în 2021 a cunoscut o ușoară ajustare ascendentă începând cu luna iunie. În prezent, se așteaptă pentru anul în curs o recoltă record de 519,5 milioane de tone de orez, în creștere cu 1,0% față de 2020.

În comparație cu datele din luna precedentă, previziunile pentru utilizarea mondială a cerealelor în 2021-2022 a fost redusă cu 15 milioane de tone, constituind la moment 2 810 milioane de tone, dar fiind, totuși, cu 1,5% mai mare decât cea din 2020-2021. Revizuirea descendentă provine în mare parte din utilizarea mai mică, decât se anticipase anterior, a porumbului în China pentru hrana animalelor.

Estimările pentru stocurile mondiale de cereale la sfârșitul sezonului 2021-2022 au crescut în luna aceasta la 836 milioane de tone, avansând cu 2,4% față de anul trecut, când stocurile erau departe de a fi optime. Astfel, pentru prima dată de la sezonul 2017–2018, stocurile de cereale de la sfârșitul sezonului pot depăși valorile de la începutul acestuia. Factorul care a dus la revizuirea ascendentă din această lună a stocurilor mondiale de cereale ține de prognozarea unor stocuri mai mari de porumb în China.

Cea mai recentă prognoză a FAO pentru comerțul mondial cu cereale în 2021-2022 a crescut ușor în iunie și se ridică la 472 de milioane de tone. Aceasta este determinată, în principal, de achizițiile mari de porumb efectuate de China, care duce comerțul global cu această cereală la un nivel record.

Insecuritatea alimentară și COVID-19

Efectele pandemiei COVID-19 au agravat vulnerabilitățile, în primul rând, în ceea ce privește pierderile de venituri și au sporit nivelurile existente de insecuritate alimentară, se arată în ultimul Raport privind prognozele culturilor și situația alimentară, publicat, de asemenea, la data de 8 iulie. Conform evaluărilor FAO, 45 de țări la nivel global (34 din Africa, 9 din Asia și 2 din America Latină și Caraibe) au nevoie de asistență externă pentru hrană. Insecuritatea alimentară severă fiind declanșată de conflictele și șocurile climatice din aceste țări.  

În Raport sunt reflectate, de asemenea și cele mai recente date despre Ţările cu Deficit de Alimente şi Venituri Scăzute (ȚDAVS). Conform celor mai recente evaluări, se estimează ca producția totală de cereale a celor 47 de ȚDAVS să scadă cu 2,1% în 2021, până la 190 de milioane de tone. Scăderea se referă, în principal, la recesiunile preconizate ale producției în țările din Orientul Apropiat, în special în Afganistan și Republica Arabă Siriană, unde condițiile de secetă extinse și prelungite au redus randamentele și au diminuat perspectivele de producție din acest an. Pe continentul african,  în Somalia este de așteptat ca precipitațiile rare să ducă la o scădere considerabilă a producției. Scăderi mai mici sunt, de asemenea, probabile în mai multe țări din Africa de Vest, unde conflictele continuă să erodeze capacitățile de producție ale gospodăriilor agricole. În țările din Africa de Sud, creșterile producției sunt de așteptat să sporească disponibilitatea alimentelor pentru gospodării și să compenseze, parțial, unele efecte negative ale pandemiei COVID-19.

Cele 45 de țări care necesită ajutor din afară pentru hrană sunt: Afganistan, Bangladesh, Burkina Faso, Burundi, Republica Capului Verde, Camerun, Republica Centrafricană, Ciad, Republica Populară Democrată Coreeană, Republica Democrată Congo, Djibouti, Eritreea, Regatul Eswatini (până în 2018 Swaziland), Etiopia, Guineea, Haiti, Irak, Kenya, Liban, Regatul Lesotho, Liberia, Libia, Madagascar, Malawi, Mali, Mauritania, Mozambic, Myanmar, Namibia, Niger, Nigeria, Pakistan, Senegal, Sierra Leone, Somalia, Sudanul de Sud, Sudan, Republica Arabă Siriană, Republica Unită a Tanzaniei, Uganda, Venezuela, Yemen, Zambia și Zimbabwe.

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Obsedați de PSD, cei din #Rezist & comp. nu mai donează pentru Rise Project după anchetele despre Dan Barna

mar iul. 13 , 2021
Obsedați de PeeSeeDee, cei din #Rezist & comp. nu mai donează pentru Rise Project după anchetele despre Dan Barna Un site apropiat de toată această mascaradă din ultimii ani din România pusă în scenă de ONG-urile soroșiste în complicitate cu DE-serviciile românești și străine, Aktual24.ro, un site de asemenea cu […]

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)
libris.ro