RSS

UN REGAL FĂRĂ EGAL!

Gala artelor, ediția …

"Majoritatea victimelor lui Bruk…

În ultima vreme au ap…

Vești alarmante: "Numărul compan…

“Dacă avem întreprinz…

(VIDEO) Diana Iovanovici-Șoșoacă…

Diana Iovanovici-Șoșo…

O româncă adevărată din Sibiu ia…

Când credeam că nu ma…

Marius Pașcan: "Se zvârcolesc în…

"Românii au ajuns să‐…

PROSTIE sau nesimțire? Klaus Ioh…

Sentinţa lui Horea, C…

De la marele român Mihai Eminesc…

Reacții din Transilva…

«
»
TwitterFacebookPinterest
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Barbarul și neo-barbarul – de la umblatul pe jos și bâtă la diplomat și limuzină

Print Friendly, PDF & Email

Continuăm lista argumentelor împotriva celor ce consideră că anticitatea și evul mediu a reprezentat o perioadă de barbarie și anarhie politică cu un fragment din cartea Calomnii mitologice, scrisă de celebrul scriitor, jurnalist și om politic, Octavian Paler:

„Oricât de mult ar semăna răul din lumea de azi cu răul care rodea, spre sfârșitul ei, Roma antică, putem sta înlăuntrul Romelor noastre fără să ne temem că ne dau târcoale armate de barbari îmbrăcați în piei de animale. Pericolul nu vine din afara zidurilor cetății, doamnelor și domnilor! Pericolul nu vine din afara civilizației, ca la Salamina, unde grecii i-au înfruntat pe perși. Pericolul – dacă vă gândiți la teroriști – vine, cel mult, din altă civilizație decât a noastră, a creștinilor, în măsura în care se vor ma găsu mai idioți ca Bush care să provoace o “anticruciadă” (…) Pericolul e sub nasul nostru. Și e cu atât mai mare cu cât, dacă împotriva barbarilor suntem pregătiți, din școală, să-i privim cu dispreț și compasiune, în fața neo-barbarilor suntem total descoperiți. Fiindcă neo-barbarul e un produs al civilizației.

Barbarul, cum știți, era analfabet. „Neo-barbarul” și-a asigurat un oarecare lustru; are, în general, liceul terminat și, de multe ori, chiar diplome universitare. Barbarul purta veșminte croite din blănuri de animale. Neo-barbarul se îmbracă fiind atent la cerințele modei.

Barbarul umbla pe jos sau călare. Neo-barbarul circulă cu limuzina. El a schimbat bâta cu o geantă diplomat. Și, dacă are bani, își poate permite orice. Nu-i pasă nici de gramatică nici de bun simț. E un mitocan cu aplomb, cu bodyguarzi și cu ifose. Lingușitorii roiesc în jurul lui, îl laudă prin ziare și-l poftesc la talk-show-uri”

Octavian Paler, Calomnii mitologice, ed. Adevărul, p. 57-58

Susține GLASUL.info, presa independentă, susține adevărul Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO14BTRLRONCRT0356966001
CONT EUR: RO61BTRLEURCRT0356966001
Cod Swift: BTRLRO22
BANCA TRANSILVANIA
Pentru: Portalul Glasul.info


REVOLUT
IBAN: GB34REVO00997029036608
BIC: REVOGB21

PATREON
patreon.com/glasul


Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta


Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info