RSS

Partidul S.O.S. România, avertis…

Sâmbătă, 3 iunie 202…

VIDEO | Strigătul bucovinenilor …

Reprezentanții comun…

Pe 11 iunie 2023 va avea loc Sfi…

Pe 11 iunie 2023, de…

Autocarele profesorilor sunt opr…

Cum spuneam și ieri,…

VIDEO | Grevă de mari proporții …

Știm cu toții ce au …

Propagandiștii anti-grevă sunt g…

Se face în mass-medi…

«
»
TwitterFacebookPinterest

La 18 octombrie 1495 era finalizată și sfințită Biserica Sfântul Nicolae Domnesc din Dorohoi

La 18 octombrie 1495 era finalizată și sfințită Biserica Sfântul Nicolae Domnesc din Dorohoi

Reprezentând cel mai vechi monument istoric din zonă şi unul dintre principalele obiective turistice locale, Biserica Sfântul Nicolae Domnesc din Dorohoi este un lăcaș de cult ortodox construit în anul 1495 în localitatea Dorohoi (astăzi municipiu în județul Botoșani), ctitorie a voievodului Ștefan cel Mare, cu hramul Sfântul Nicolae Domnesc.

La 18 octombrie 1495 s-a încheiat construcția bisericii domnești din Dorohoi, dată la care edificul religios este și sfințit. Pisania slavonă din dreapta uşii de la intrare, menţionează următoarele:

apiland.ro

,,Binecinstitorul şi de Hristos iubitorul Io Ştefan Voievod, din mila lui Dumnezeu, domn al Ţării Moldovei, fiul lui Bogdan Voievod, a zidit acest hram întru numele celui între sfinţi, părintele nostru, arhiereul şi făcătorul de minuni Nicolae; şi s-a săvârşit în anul 7003, luna octombrie 18, iar al domniei lui al 39-lea curgător.”

Deși edificiul religios a fost restaurat de câteva ori în perioada 1896-1921, biserica își păstrează în continuare aproape în întregime formele și zidurile originale.

La 18 octombrie 1495 era finalizată și sfințită Biserica Sfântul Nicolae Domnesc din Dorohoi

La 18 octombrie 1495 era finalizată și sfințită Biserica Sfântul Nicolae Domnesc din Dorohoi

 

“Construcția are plan triconc (formă de cruce), cu turlă pe pronaos și acoperiș fragmentat, având supralărgit pronaosul față de naos. Este construită din gresie cenușie, ușor cioplită, iar colțurile și contraforturile din piatră de talie. Turla se sprijină pe o bază dublă, prima este octogonală iar a doua stelată, cu opt vârfuri. Discurile sunt smălțuite și colorate în nuanțe de galben și verde și sunt ornamentate cu motive fantastice din fiziolog, motive geometrice și stema țării. Intrarea în biserică se face printr-un portal în formă de arc frânt cu muluri cilindrice și uniforme ce pornesc de pe mici baze diferit ornate. Deasupra ușii se află firida destinată icoanei hramului. În vechime ușa a fost pe partea vestică a construcției, fiind mutată ulterior în locul unde se află în prezent. Acest lucru a fost descoperit în momentul lucrărilor de restaurare efectuate asupra monumentului.”Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info


[button-red url="https://glasul.info/donatii/" target="_self" position="center"]Donează pentru Glasul.info[/button-red]