libris.ro

Bani europeni pentru revitalizarea satului românesc

Veșnicia satului românesc a fost mult știrbită sau chiar pierdută definitiv în ultimii treizeci de ani prin abandonul fiilor săi plecați în căutarea unei vieți mai bune în centrele economice urbane ale țării sau, nu de puține ori, peste granițele acesteia. Acest fenomen se datorează în special lipsei locurilor de muncă din mediul rural și condițiile improprii desfășurării unei activități agricole mulțumitoare.

O soluție în rezolvarea acestei probleme vine prin investițiile finanțate de Uniunea Europeană, atât în ridicarea standardelor de practicare a activităților agricole, cât și prin încurajarea înființării și dezvoltării inițiativelor non-agricole din mediul rural. Un exemplu de bună-practică în acest sens îl găsim într-un sat mehedințean din apropierea orașului Motru, oraș ce privește nostalgic la apusul activității care l-a născut și l-a crescut – mineritul. Aici, la începutul anului 2017, se începea implementarea unui proiect pornit din considerente socio-economice, care urmărea, după cum îi spune și titlul, Diversificarea activității economice în mediul rural prin înființarea atelierului de confecții „MARBELLE‟ în satul Lupșa de Jos, județul Mehedinți. Proiectul a fost finanțat cu fonduri europene nerambursabile prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), program finanțat, la rândul lui, de Uniunea Europeană și Guvernul României prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, având o valoare eligibilă totală de 70 000 euro, 100% nerambursabilă.

Având ca autoritate contractantă Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, beneficiarul Marbelle Lupșa SRL-D a reușit punerea pe picioare a unui atelier de confecții textile care are în prezent nouă angajați și care produce diverse articole textile atât pentru piața internă, cât și pentru cea externă. Astfel, cu ajutorul fondurilor europene, o idee a devenit o realitate benefică pentru comunitatea care a nutrit-o, transformând o clădire dezafectată și abandonată într-un spațiu ce reprezintă pentru angajații săi mult mai mult decât un simplu loc de muncă, iar pentru alte comunități un exemplu demn de urmat.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Constantinescu-Motru Ioan

Analist politic și ziarist