Statuia lui Ștefan cel Mare de 1,5 tone, din bronz, dispărută ca în filmele cu proști
Puține lucruri ne-ar mai putea mira în vremurile acestea pe care le trăim, însă ceea ce s-a întâmplat la Tecuci de curând, e demn de “Dosarele X”. O statuie de aproape trei metri înălțime și cu o greutate de 1,5 tone, a dispărut fără ca autoritățile care dorm pe ele ca boul pe coadă să știe nici măcar cu fundul.
Despre Tecuci mulți nu știu decât că pe timpul comunismului erau un mare centru de producție pentru tot felul de conserve din legume, iar mai nou, pentru cei care merg des cu trenul, că în gara din Tecuci se staționează mai mult pentru că se schimbă locomotivele. Sperăm doar că nu se schimbă tot sub atenta “supraveghere” a celor care au păzit și bustul lui Ștefan cel Mare din depozitul primăriei.

Ani de zile (n.r. ca într-o scenetă din Caragiale), bustul lui Ștefan cel Mare a fost abandonat într-un depozit al primăriei pentru că printre Cațavencii din municipalitate nu se putea identifica nimeni care să-i găsească un amplasament în oraș. Când Cațavencii și-au găsit scrisoarea pierdută și au identificat un loc pentru amplasarea bustului, nu mai găsesc “beletul”…ptiu, statuia!
Mergând în depozit să verifice starea operei de artă, o lucrare realizată în anul 2004 de artistul tecucean Dan Mateescu pentru care Primăria Tecuci a plătit 30.000 de dolari, angajații primăriei au constatat că nu mai există bustul lui Ștefan cel Mare. Ca în filmele cu proști!
Ultima dată, bustul a fost văzut în anul 2020, însă angajații primăriei au realizat abia saptămâna trecută că statuia nu mai există. De ce au trebuit să treacă aproape două decenii pentru a găsi un amplasament pentru un bust comandat tocmai de primărie? Ceva e putred la Tecuci, și nu, nu vine de la piciorul cangrenat al lui Ștefan cel Mare, ci de la ce se întâmplă în administrația tecuceană!
- 5 Iulie 1484 – începea Bătălia pentru cetatea Chilia. În vara anului 1484 otomanii au atacat cetatea-port Chilia în vederea extinderii ariei de dominație turcească în nordul Dunării de Jos - 5 iulie 2025
- 4 Iulie 1848 – Românii din Munții Apuseni încep să se înarmeze, sub conducerea lui Avram Iancu - 4 iulie 2025
- 3 Iulie 1910 – Român amendat de unguri pentru că pe harnașamentul calului erau prezente cele trei culori ale tricolorului românesc - 3 iulie 2025