RSS
«
»
TwitterFacebookPinterest

La 26 Martie 1895 a apărut, la București, până la 18 martie 1901, revista umoristică „Moș Teacă”, editată de Anton Bacalbașa

Revista umoristică „Moș Teacă”, editată de Anton Bacalbașa, creatorul personajului literar cu același nume, a apărut, la București de la 26 martie 1895, până la 18 martie 1901.

Anton Bacalbașa, fiul serdarului Costache Bacalbașa și al soției sale Aneta Bobescu, fost șef al poliției orașului, s-a născut la Brăila. A fost frate cu Constantin Bacalbașa. Considerat “unul dintre cei mai mari poeți ai prozei gazetărești” a fost și un poet liric.

Creatorul personajului „Moș Teacă” și și întemeietorul revistei umoristice cu același nume, a fost un apropiat colaborator al lui I. L. Caragiale la Moftul român. Tot Anton Bacalbașa a fost și întemeietorul revistei Adevărul literar.

libris.ro
Anton Bacalbașa

În paralel cu publicarea  revistei satirice ce purta numele celebrului său personaj, Moș Teacă, Anton Bacalbașa a manifestat și o aplecare spre militantismul socialist, popularizând ideile marxiste. A fost membru al Partidului Social Democrat al Muncitorilor din România iar mai apoi, al Partidului Conservator, pe listele căruia afost ales parlamentar în județul Ilfov în anul 1899. A a colaborat de asemenea la ”Contemporanul” și la publicațiile socialiste  “Emanciparea”, “Literatorul”, “Mesagerul Brăilei”, “Dezrobirea”, “Democrație socială”, “Munca”, “Lumea nouă”, “Drepturile omului”.Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info


[button-red url="https://glasul.info/donatii/" target="_self" position="center"]Donează pentru Glasul.info[/button-red]