Prima ediție a Zilei Reconstituitorului Istoric, 1 septembrie 2022

Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I” și Asociația „Edelweiss Ost” marchează în acest an, pe data de 1 septembrie, „Ziua Reconstituitorului Istoric”, ediția I.

La nivelul țării sunt înregistrate peste 20 de cluburi și asociații care reconstituie perioade începând din Antichitate și terminând cu al Doilea Război Mondial, având ca arie de interes atât istoria locală, cât și cea universală. Anual se desfășoară evenimente de reconstituire istorică și istorie vie, acest tip de activitate devenind una atractivă și în țara noastră.

Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I” și Asociația „Edelweiss Ost”

„Din acest motiv considerăm oportună existența unei „Zile a Reconstituitorului Istoric” și propunem data de 1 septembrie pentru a marca această zi, în România, ținând cont de faptul că în anul 1912, pe 1 septembrie, a avut loc premiera filmului „Independența României”, prima reconstituire a unui eveniment istoric românesc, evocând luptele Războiului de Independență. În anul 1930, are loc o a doua reconstituire istorică, a luptelor de la Podul Jiului, la care au participat veterani ai campaniei din 1916, alături de civili, activitățile de reconstituire fiind susținute de regele Carol al II-lea, ca fiind parte din sistemul educațional și de cultivare a spiritului cultului eroilor.

Aceste activități se desfășurau periodic, cu ocazia comemorărilor marilor bătălii și evenimente istorice, până la instaurarea regimului comunist. Timp de aproape 50 de ani, reconstituirea istorică nu a mai fost permisă societății civile, fiind însă prezentă în industria filmului artistic românesc, în diverse producții cinematografice, unele dintre ele preluate și de cultura din Occident.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro

După anii ‛90, ideea reconstituirilor istorice și a filmelor istorice a fost abandonată, abia după anul 2000, primele intenții apărând la Muzeul Militar Național „Ferdinand I” din București.

În anul 2014, a avut loc prima reconstituirea istorică a luptei de la Podul Jiului, fiind folosite și arme de colecție deținute legal de către colecționarii din România, în baza Legii 295/2004. În diverse orașe din țară, se defășoară anual festivaluri sau evenimente de istorie vie, reconstituiri istorice, demonstrații de luptă, prezentare de echipament și uniforme militare de epocă.

Date fiind cele prezentate, ne exprimăm interesul de a vă alătura inițiativei noastre, iar data de 1 septembrie să devină Ziua Reconstituitorului Istoric, urmând să fie marcată cu evenimente de reconstituire și istorie vie de către cluburile și asociațiile din țară”, se arată în comunicatul semnat de asociațiile de reconstituiri istorice.

Redactia MAGAZIN CRITIC

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Constantinescu-Motru Ioan

Analist politic și ziarist

Lasă un răspuns

Next Post

La "pușcherie", cea mai dulce melodie!

vin sept. 2 , 2022
Am urmărit ”cu atenție și cu un pic de îngrijorare” prestația Corului Madrigal în Senatul României. De la trilurile kovesiene, cântate peste tot în lume de bombardierii României, în frunte cu capodobera „La Chilia-n port”, nu m-am mai umezit atât de tare, asistând la un moment artistic la care era prezentă […]
La "pușcherie", cea mai dulce melodie!, Foto: Facebook / Călin-Liviu Georgescu

Poate vă place și:

libris.ro