Screening-ul audiologic vestibular

Primul program de screening vestibular pentru nou-născuții cu pierdere de auz

În 2018, Flandra a fost prima regiune din lume care a implementat un program de screening vestibular pentru toți bebelușii cu pierdere permanentă de auz. Ca urmare, problemele vestibulare – pot afecta dezvoltarea motorie a copilului – la bebelușii flamanzi nu mai trec neobservate și netratate. Rezultatele acestui program unic de screening dezvăluie cât de des apar probleme vestibulare și care dintre copiii cu pierdere de auz sunt mai susceptibili de a avea și probleme vestibulare.

Implementarea screening-ului vestibular

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


În Flandra, care este partea de nord a Belgiei, screening-ul auditiv este oferit fiecărui nou-născut (din cei aproximativ 60.000, anual) în chiar primele săptămâni de viață. În cazul unui rezultat anormal la screeningul auditiv, copilul este îndrumat către unul dintre centrele specializate în hipoacuzie pediatrică. În fiecare an, aceste centre diagnostichează o pierdere permanentă de auz la aproximativ 120 de pacienți. Întrucât organul auzului (cohleea) și organul vestibular sunt, ambele, situate în urechea internă, bebelușii cu hipoacuzie au un risc mai mare de a prezenta și afectarea sistemului vestibular. Dacă acesta nu funcționează corect, poate exista un impact negativ asupra dezvoltării motorii a copilului, cum ar fi achiziționarea cu întârziere a reperelor motorii primare. Prin urmare, depistarea precoce a afecțiunilor vestibulare este importantă pentru a consilia părinții în timp util și pentru a trimite copilul la investigații suplimentare, respectiv la terapie.

Din păcate, evaluarea vestibulară la copiii foarte mici este limitată în practica clinică. Pentru a detecta problemele vestibulare la o vârstă fragedă și pentru a crește gradul de conștientizare în rândul personalului  medical dar și al părinților, proiectul Screening Vestibular Infantil VIS-Flanders a fost demarat în 2018 la Universitatea din Gent (departamentul de Științe ale Reabilitării) și la Spitalul Universitar din Gent (Departamentul ORL). Ca urmare, fiecare copil hipoacuzic are parte de screening vestibular în jurul vârstei de șase luni, înainte de posibila intervenție de implantare cohleară. Acest screening se efectuează în același centru care urmărește și pierderea de auz a copilului. Datorită colaborării puternice dintre toate centrele specializate în hipoacuzie infantilă, Flandra este prima regiune care a implementat cu succes un asemenea program de screening vestibular.

Cum sunt testați bebelușii pentru probleme vestibulare?

Testul cVEMP (cervical Vestibular Evoked Myogenic Potentials) este folosit ca instrument de screening pentru a detecta probleme vestibulare (vezi imaginea). Acesta este un test scurt, neinvaziv, care examinează funcția uneia dintre cele cinci părți ale organului nostru vestibular, numit sacculă. Saccula joacă un rol crucial în detectarea gravitației, care este importantă în timpul achiziționării primelor repere motorii. Audiologul așează copilul pe o pernă înclinată și îi întoarce capul către părinți, care distrag copilul cu jucării. Pentru a stimula saccula, audiologul ține un mic dispozitiv vibrant (conductor osos) în spatele urechii. Funcția organului testat este apoi prezentată printr-o formă de undă, măsurată de electrozi plasați pe pielea copilului.

Primele rezultate

După trei ani de screening vestibular, este demonstrat că este fezabilă implementarea unui asemenea program de screening vestibular la scară regională, deoarece aproape 90% dintre părinții care au un copil diagnosticat cu pierdere de auz în Flandra au participat la program, de la inițierea acestuia. Rezultatele arată că problemele vestibulare apar la 1 din 7 infanți cu pierdere permanentă de auz. În plus, problemele vestibulare sunt mai frecvente la copiii cu hipoacuzie severă și pentru anumite cauze ale pierderii auzului, precum infecția congenitală cu citomegalovirus, meningita, sindroamele și malformațiile urechii interne.

În al doilea rând, testul cVEMP se arată ca un instrument de screening fiabil în detectarea problemelor vestibulare. Cu toate acestea, se recomandă o examinare vestibulară mai extinsă cu teste suplimentare în anumite situații (cum ar fi pierderea de auz ca urmare a infecției congenitale cu citomegalovirus sau a malformaților urechii interne).

În fine, rezultatele acestui proiect indică faptul că primele etape motorii sunt întârziate sever la bebelușii cu probleme vestibulare bilaterale. De exemplu, ei fac primii pași cel mai devreme în jurul vârstei de 2 ani. În principal, acest grup de copii are nevoie de sprijin suplimentar de la o vârstă fragedă.

Prin implementarea cu succes a screening-ului vestibular, Flandra își propune să dea un exemplu pentru alte regiuni și țări din lume și să crească gradul de conștientizare cu privire la acest subiect. (darulsunetului.ro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Constantinescu-Motru Ioan

Constantinescu-Motru Ioan

Analist politic și ziarist