Unde este Obeliscul ridicat de Ministerul Apărării Naționale în 1985 la Valea Uzului?

Cimitirul Eroilor de la Valea Uzului a luat ființă, în perioada 1926-1927, urmare a unei ample activități de centralizare a osemintelor eroilor descoperite pe Valea Uzului, efectuate de Societatea „Cultul Eroilor“ .

Potrivit unui Buletin informativ, întocmit de Legiunea de Jandarmi Ciuc, în anul 1934, în Cimitirul eroilor de la Valea Uzului existau 1254 de cruci din lemn și patru din piatră, iar pe cruci existau înscrisurile următoare: „un erou român sau un erou german, un erou ungur” etc.

Poarta de acces în Cimitirul Internațional din Valea Uzului purta însemnele Societăţii Cultul Eroilor. În anul 1985 Ministerul Apărării Naționale al României a ridicat un obelisc în memoria tuturor eroilor înhumați în Cimitirul Internațional din Valea Uzului.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro

Obeliscul ,,Glorie Eroilor români,, ridicat de Ministerul Apărării Naționale în anul 1985 a fost dărâmat așa cum se distrug la Carei mormintele protopopilor care au luptat pentru drepturile românilor  în perioada de ocupație austro-ungară.

De ce tace Ministerul Apărării Naționale? Nu merită cinstită memoria soldaților români căzuți în luptele de la Valea Uzului? Sunteți militari care ați jurat credință patriei sau slugi ale  unor organizații obscure?

  • Primăria comunei Sânmartin, jud. Harghita, a realizat lucrări de renovare a cimitirului, fără respectarea planurilor inițiale ale necropolei din 1927, amplasând trei monumente comemorative ungare, panouri informative, plăci comemorative și aproximativ 600 de însemne de căpătâi (cruci creștine cu însemne naționale ungare) atât pe suprafețele de teren în care, potrivit schițelor identificate în documentele de arhivă, sunt înmormântați morți de război ungari, cât și pe cele pe care figurează morți de război de alte naționalități (români,  austrieci, germani, ruși, italieni și sârbi), astfel încât elementele de identificare ale celorlalte naționalități, altele decât cea ungară, nu se mai regăsesc în cimitir.
  • Lucrările de restaurare menționate anterior au fost făcute de autoritatea locală din Sânmartin fără respectarea cadrului juridic aplicabil, fără avizul ONCE și fără a ține cont de normele dreptului internațional umanitar. Lucrările au fost finanțate, așa cum reiese din adresa cu nr. 3b-17/113/02.05.2019 remisă de Grupul Parlamentar UDMR de la Camera Deputaților către Ministerul Apărării Naționale, din resurse proprii ale Primăriei Sânmartin, contribuții ale unor persoane fizice, dar și din donații ale Ministerului Apărării din Ungaria, fără înștiințarea și consultarea părții române, contrar reglementărilor dreptului internațional umanitar, și prevederilor acordului româno-ungar în domeniu.

Totul s-a făcut în disprețul eroilor, al legilor României și al legilor internaționale privind protejarea operațională a comemorărilor de război. Asociația Națională Cultul Eroilor “Regina Maria” a semnalat, la momentul respectiv, atât Guvernului, cât și Parlamentului României, acest caz de devastare și maghiarizare a unui cimitir internațional.

Justiția din România acționează cumva doar împotriva neamului românesc și permite minorităților ceea ce refuză românilor? DOAR românii au nevoie de autorizații pentru cruci la căpătâiul militarilor ce s-au jertfit pentru apărarea țării?

Scenariul este  identic cu cel aplicat în cazul urmașilor românilor expulzați și persecutați etnic în 1940. În timp ce indemnizațiile urmașilor românilor expulzați în 1040 sunt  amânate la plată an de an, urmașii minoritarilor beneficiază constant  de plăți ale indemnizațiilor.

Buletin de Carei

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Constantinescu-Motru Ioan

Analist politic și ziarist

Lasă un răspuns

Next Post

Scrisoare deschisă a societăţii civile care cere demisia dr. Daniel Coriu din funcţia de preşedinte al CMR

mar feb. 14 , 2023
Către: Colegiul Medicilor din România În atenția Domnului Președinte – Prof. Dr. Daniel Coriu Domnule Președinte, Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo. Recent, medicii care au participat la Conferinţa Medicină bazată pe dovezi, sau dictatură cu faţă medicală?, din10 februarie 2023, au fost acuzaţi […]

Poate vă place și:

libris.ro