libris.ro

Se strânge lațul în jurul gâtului primarului evazionist și antiromân de la CAREI? Deputat român: „Președinta Ungariei a inaugurat o statuie ilegală la Carei”

Se strânge lațul în jurul gâtului primarului evazionist și antiromân de la CAREI? Deputat român: „Președinta Ungariei a inaugurat o statuie ilegală la Carei”

Dacă dintre parlamentarii sătmăreni doar liberalul Adrian Cozma a luat atitudine pentru circul organizat de primarul UDMR Kovacs care a amplasat un grup statuar fără avize legale, din partea PSD ia atitudine deputatul Daniel Ghiță.

Deputatul PSD, Daniel Ghiță, a prezentat miercuri in Camera Deputaților o declarație politică în care susține că ,,Președinta Ungariei a inaugurat o statuie ilegală la Carei. Primarul Udmr a fost amendat și obligat să o dărâme”.

Declarația  lui Daniel Ghiță

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


,,În data de 11 aprilie 2023 am prezentat în plenul Camerei Deputaților o declarație politică intitulată ,,Presedinta Ungariei pune iar paie pe foc”, în care am relevat, în esență, că, în ziua următoare, în plină Săptămână Mare a românilor, șefa statului vecin, Katalin Novak, urmează să se preteze la o nouă actiune provocatoare, prin efectuarea unei vizite declarate private în municipiul Carei din județul Satu Mare, al cărei scop era inaugurarea unei statui a poetului și politicianului Ferenc Kolcsey, cunoscut ca autor al imnului actual al Ungariei. Ca și în primăvara anului trecut la Cluj Napoca și la Alba Iulia, președinta Ungariei a efectuat o vizită declarativ privată, fără să înștiințeze și să solicite agreementul autorităților române, conform uzanțelor internaționale.. Am prezentat mai multe argumente că amplasarea acestei statui nu este justificată și oportună. Ferenc Kolcsey nu a avut nicio legătura cu orașul Carei, fiindcă s-a născut în localitatea Săuca (situată la aproximativ 50 de kilometri), și-a făcut studiile liceale la Satu Mare (unde există o statuie și un liceu cu numele său), iar studiile universitare la Budapesta. Nu a existat nicio legătură nici între data dezvelirii statuii și data nașterii sau morții autorului imnului Ungariei.

Pe de altă parte, a existat o statuie a lui Kolcsey în parcul castelului din Carei, alături de statuile altor personalități ale istoriei și culturii maghiare.

Primarul Careiului, Jeno Kovacs, un UDMR-ist uns cu toate alifiile și versat în rele, inclusiv în șovinisme și separatisme, a invocat că această statuie s-ar fi deteriorat, dar, în acest caz, ar fi trebuit să amplaseze statuia nouă în locul în care s-a aflat inițial. Primarul Jeno a ținut să o amplaseze însă în fața primăriei, pe strada mare, ca să dea de înțeles lumii că s-ar afla într-un oraș maghiar, deși circa 40% din locuitori sunt de naționalitate română. Este vorba deci de o țâfnă și ambiție personală a primarului Jeno, care au fost alimentate de la Budapesta, inclusiv financiar, fondurile necesare realizării și amenajării statuii fiind asigurate de guvernul Ungariei.

După o săptămână de la eveniment, am prezentat o declarație politică intitulată ,,Președinta Ungariei a primit o lecție meritată la Carei”, în care am prezentat derularea festivității, insistând asupra modului in care au fost primiți și tratați președinta Ungariei și amfitrionii cu cetățenie română, primarul urbei și liderul UDMR, Kelemen Hunor, vicepremier al guvernului României, de către sutele de români veniți din Carei și din alte zone ale țării. Primarul Jeno și vicepremierul Kelemen au fost huiduiți continuu și au fost etichetați ,,trădători”, fapt care le-a cam subțiat vocile și i-a făcut să vorbească trepidând vizibil cu partea de mijloc a corpului. Președinta Katalin a fost huiduită în reprize, dar după discurs aceasta s-a îndreptat provocator spre grupul mai numeros și compact de români, care i-au strigat ,, Pleacă!”, ,,Afară!” și ,,Dute-n pustă”. Aproape instantaneu, cei 10-12 bodyguarzi proprii, cam tinerei și vădit timorați, au deschis umbrelele și au introdus-o rapid in autoturismul cu care venise, care a plecat în trombă. Primarul Jeno a rămas dezorientat pe platou, neștiind de ce președinta Katalin Novak a plecat în grabă, fără să-și ia rămas bun. În această declarație am semnalat și că, potrivit unor surse locale, primarul municipiului Carei a fost amendat pentru că a amplasat statuia lui Kolcsey încălcând legislația în materie.

Tot atunci am adresat o interpelare ministrului Culturii, Lucian Romașcanu, având ca obiect ,,Legalitatea amplasării statuii poetului Ferenc Kolcsey în municipiul Carei”.

Prin această interpelare, am solicitat să se dispună verificări asupra legalității recentei amplasări a statuii poetului și politicianului Ferenc Kolcsey în fața Primăriei municipiului Carei și să mi se comunice dacă au fost solicitate și obținute autorizația de construcție și avizele necesare, inclusiv din partea Ministerului Culturii, precum și măsurile dispuse și sancțiunile aplicate. Conform Direcției Județene pentru Cultură Satu Mare, statuia poetului și politicianului Ferenc Kolcsey nu este conformă cu avizul Ministerului Culturii nr. 2/MFP/2023, iar, prin procesul verbal de constatare si sancționare a contravenției nr. 7204/11.04.2023, primarul municipiului Carei a fost sancționat cu o amenda de 10.000 lei și s-a dispus ca sancțiune complementară ,,desființarea lucrărilor și aducerea terenului la starea inițială.”

În concluzie, președinta Ungariei a participat la o acțiune nelegală și inoportună pe teritoriul României, primarul Careiului este bun de plată, iar statuia autorului imnului Ungariei poate fi și trebuie demolată,,.

Preluare Buletin de Carei

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info