La 8 iunie 1967 murea la Iași, Otilia Cazimir,  poeta sufletelor simple

La 8 iunie 1967 murea la Iași, Otilia Cazimir, „poeta sufletelor simple”.

Pe numele ei adevărat Alexandrina Gavrilescu, Otilia Cazimir s-a născut la 12 februarie 1894 în localitatea Cotu Vameș din județul Neamț. Își petrece copilăria în localitatea nemțeană pentru ca mai apoi în anul 1898 împreună cu familia sa se mută la Iași, „oraș în care va trăi întreaga viață” și unde urmează școala, liceul, apoi cursurile Facultății de Litere și Filosofie, dar fără a susține examenul de licență.

Debutul a avut loc în anul 1912 în revista Viața românească, cu poezie, iar debutul în proză a avut loc în anul 1919 în publicația Însemnări ieșene. Volumul  de versuri „Fluturi de noapte” , Editura „Cartea Românească”, 1927, a reprezentat o carte premiată de Academia Română și de comitetul „Femina Vie- Heureuse” de la Paris, cu premiul Femina.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

Între anii 1937 – 1947 a fost inspector al teatrelor din Moldova, iar din anul 1946 devine colaboratoare permanentă a Editurii Cartea Rusă, unde stilizează traduceri din literatura rusă și sovietică. A tradus din literatura franceză (Maupassant), rusă și sovietică (Gorki, Kuprin, Cehov, Fedin, Gaidar ș.a.).

A făcut parte împreună cu George Topîrceanu și Mihail Sadoveanu din elita culturală a Iașului, alături de alți scriitori și poeți dintr-o generație absolut strălucitoare.

Pentru bogata sa activitate literară a primit numeroase premii și distincții: Premiul Academiei Române (1927), Premiul Femina (1928), Premiul Național pentru Literatură (1937), Premiul Societatea Scriitorilor Români (1942), Ordinul Muncii (1954), cl. I (1964).

Casa din Iași  în care a locuit poeta Otilia Cazimir (1894 – 1967) între 1908 – 1967 a fost restaurată între anii 1970 – 1972 și transformată în Casa Memorială „Otilia Cazimir”. Poeta a decedat în noaptea de 7 spre 8 iunie 1967 la ora 2:30, la Iași și este înmormântată în Cimitirul „Eternitatea” din Iași.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Next Post

Diana Iovanovici-Șoșoacă despre abuzul instituțiilor de forță: "<em>DIICOT este o instituţie publică pe care ei o consideră că este luată pe persoană fizică</em>"

vin iun. 9 , 2023
Diana Șoșoacă a comentat la BZI LIVE abuzurile făcute de procurorul Daniel Horodniceanu cu privire la noua clădire DIICOT achiziționată cu o sumă halucinantă: „Face parte din acel grup de oameni care a ajuns să se creadă Dumnezeu, scrie bzi.ro Președintele Partidului S.O.S. România, DianaIovanovici-Șoșoacă, senator de Iași, a participat […]
Diana Iovanovici-Șoșoacă, despre cazul lui Daniel Horodniceanu: "Ar trebui să iasă public să-și ceară iertare și să-și dea demisia"

Poate vă place și:

libris.ro