29-31 Iulie: Simpozionul Memorial “Vasile Motrescu” – 62 de ani de la executarea în penitenciarul Botoșani

“Simpozionul memorial ”Vasile Motrescu” ediția I, organizat de Asociația CCPCT ”Arboroasa” Vicovu de Jos în parteneriat cu Primăria Vicovu de Jos, vă propune o întâlnire dedicată efigiei demnității naționale în rezistența anticomunistă din Obcinile Bucovinei – partizanul Vasile Motrescu, fiu al comunei Vicovu de Jos.

Ne propunem ca evenimentul inițiat să se transpună într-o manifestare științifică în care vor fi prezentate comunicări sub formă de text, imagine sau film, care să abordeze tematici de istorie locală şi regională în numele unei memorii colective obligatorii.

Obiectivul prioritar al evenimentului îl reprezintă evidențierea suferințelor și a dramelor individuale și colective care au marcat comunități tradiționale din tot cuprinsul Bucovinei (de dincolo și de dincoace de ”Fâșie”) în contextul istoric de la sfârșitul anilor 1940:
– ocuparea României de către Armata Roșie;
– numeroasele abuzuri și atrocități asupra populației (impunerea la conducerea țării a Partidului Comunist și a sateliților acestuia, restrângerea libertăților politice, represiunea pe scară largă, inclusiv apariția Gulagului românesc, colectivizarea forțată a agriculturii).
– fenomenul rezistenței anticomuniste din munți: grupările Cenușă, Macoveiciuc, Motrescu, Vatamaniuc, Vulturii din nordul Bucovinei;
– suferințe și drame individuale și colective, istorii locale.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

Prin mărturiile unor supraviețuitori, apărute după revoluție, societatea românească contemporană a avut ocazia să își recupereze trecutul arestat de comuniști, victimele repurtând astfel o victorie morală prin scoaterea adevărului din umbră. În acest context, și comuna Vicovu de Jos a fost pusă în situația de a se confrunta, prin intermediul memoriei, cu ororile totalitarismului românesc, dar și cu profilul imaginarului colectiv și producțiile acestuia: mituri, simboluri și tăceri…
Am fi onorați să fiți alături de noi la acest eveniment, pentru a evoca un Destin printre alte Destine frânte pentru Țară, acasă la Vasile Motrescu, în Vicovu de Jos!

Lucrările simpozionului vor fi publicate într-un volum tipărit, dedicat acestei manifestări.”

Sursa:  Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiționale “Arboroasa”

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
12


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânismContact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Acesta a fost rostul amenzilor în timpul stării de urgență? Unei bătrâne din Iași, polițistul i-a spus că o să-și vândă casa

vin mai 29 , 2020
„M-am umilit în fața polițistului.Mi-a zis că voi plăti scump pentru ce am făcut, că o să-mi vând casa!”, se plânge o bătrână din Iași, amendată cu 10.000 de lei pentru că ar fi ieșit cu 30 de minute mai devreme decât prevedea ordonanța din timpul stării de urgență, potrivit […]

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)