La 28 august 1922 avea loc inaugurarea Crucii monumentale de la mormântul col. Gheorghe Poenaru-Bordea din comuna Rucăr

Gheorghe Poenaru-Bordea a fost un colonel român, primul ofițer al Armatei Române căzut în lupta din 1916 pentru cucerirea Brașovului.  S-a nascut în 12 Februarie 1871 la București. În anul 1892 a intrat la Școala Militară de Ofițeri de Infanterie și Cavalerie din București, absolvind școala în anul 1894 cu gradul de sublocotenent. A fost avansat apoi până la gradul de locotenent colonel.

În momentul in care a căzut, făcea parte din Regimentul 30 Dorobanți, fiind încadrat la Regimentul 30 Infanterie Muscel unde deținea funcția de ajutor al comandantului. A participat încă din prima noapte de război, 14-15 August 1916 la acțiunea de capturare a militarilor pichetului inamic de la Vama Giuvala de pe șoseaua Câmpulung – Brașov.

În comuna Fundata, satul de reședință al comunei cu același nume din județul Brașov, în locul în care a căzut la datorie colonelul Gheorghe Poenaru-Bordea este ridicat un monument: Monumentul Eroilor Români din Primul Război Mondial. Monumentul este amplasat în curtea dispensarului din comuna Fundata, fiind ridicat în memoria eroului Gheorghe Poenaru-Bordea, căzut în Primul Război Mondial. Monumentul a fost ridicat din inițiativa Societății „Mormintele Eroilor“ și este realizat din piatră, iar împrejmuirea este asigurată de piloni uniți cu lanțuri.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro

Obeliscul are ca ornament, în partea superioară și centrală, un chenar sculptat cu motive fitomorf. În partea inferioară este fixată o placă de bronz cu basorelief – atacul infanteriei. Pe latura frontală este săpată în piatră o inscripție aurită: „Eroului colonel Gheorghe Poenaru-Bordea, cel dintâi ofițer căzut vitejește pentru strămutarea acestui hotar, 14 august 1916“. La 28 August 1922 a avut loc inaugurarea Crucii monumentale de la mormântul col. Gheorghe Poenaru-Bordea din comuna Rucăr, jud. Muscel (1922).

Regimentului Muscel nr. 30 s-a cantonat la Rucăr, fiind primul efectiv militar care va constitui „Grupul de acoperire Bran“. La 3 Decembrie 2018, in onoarea locotenent-colonelului Gheorghe Poenaru-Bordea a fost ridicat un monument, chiar în locul în care a pierit, în pasul Rucăr-Bran.

Monument inchinat in 2018 lui Gheorghe Poenaru-Bordea, în pasul Rucăr-Bran

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Cei mai titrati fotbalisti din istorie

lun aug. 28 , 2023
Sunt multe discutii in ceea ce priveste cel mai bun fotbalist din istorie. Exista destui care il considera pe brazilianul Pele ca fiind numarul 1, altii pe Diego Armando Maradona, unii pe Lionel Messi si Cristiano Ronaldo are si el sustinatorii lui. De obicei lumea se uita la trofeele pe […]
Cei mai titrati fotbalisti din istorie

Poate vă place și:

libris.ro