libris.ro

La 28 august 1922 avea loc inaugurarea Crucii monumentale de la mormântul col. Gheorghe Poenaru-Bordea din comuna Rucăr

La 28 august 1922 avea loc inaugurarea Crucii monumentale de la mormântul col. Gheorghe Poenaru-Bordea din comuna Rucăr

Gheorghe Poenaru-Bordea a fost un colonel român, primul ofițer al Armatei Române căzut în lupta din 1916 pentru cucerirea Brașovului.  S-a nascut în 12 Februarie 1871 la București. În anul 1892 a intrat la Școala Militară de Ofițeri de Infanterie și Cavalerie din București, absolvind școala în anul 1894 cu gradul de sublocotenent. A fost avansat apoi până la gradul de locotenent colonel.

În momentul in care a căzut, făcea parte din Regimentul 30 Dorobanți, fiind încadrat la Regimentul 30 Infanterie Muscel unde deținea funcția de ajutor al comandantului. A participat încă din prima noapte de război, 14-15 August 1916 la acțiunea de capturare a militarilor pichetului inamic de la Vama Giuvala de pe șoseaua Câmpulung – Brașov.

În comuna Fundata, satul de reședință al comunei cu același nume din județul Brașov, în locul în care a căzut la datorie colonelul Gheorghe Poenaru-Bordea este ridicat un monument: Monumentul Eroilor Români din Primul Război Mondial. Monumentul este amplasat în curtea dispensarului din comuna Fundata, fiind ridicat în memoria eroului Gheorghe Poenaru-Bordea, căzut în Primul Război Mondial. Monumentul a fost ridicat din inițiativa Societății „Mormintele Eroilor“ și este realizat din piatră, iar împrejmuirea este asigurată de piloni uniți cu lanțuri.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Obeliscul are ca ornament, în partea superioară și centrală, un chenar sculptat cu motive fitomorf. În partea inferioară este fixată o placă de bronz cu basorelief – atacul infanteriei. Pe latura frontală este săpată în piatră o inscripție aurită: „Eroului colonel Gheorghe Poenaru-Bordea, cel dintâi ofițer căzut vitejește pentru strămutarea acestui hotar, 14 august 1916“. La 28 August 1922 a avut loc inaugurarea Crucii monumentale de la mormântul col. Gheorghe Poenaru-Bordea din comuna Rucăr, jud. Muscel (1922).

Regimentului Muscel nr. 30 s-a cantonat la Rucăr, fiind primul efectiv militar care va constitui „Grupul de acoperire Bran“. La 3 Decembrie 2018, in onoarea locotenent-colonelului Gheorghe Poenaru-Bordea a fost ridicat un monument, chiar în locul în care a pierit, în pasul Rucăr-Bran.

Monument inchinat in 2018 lui Gheorghe Poenaru-Bordea, în pasul Rucăr-Bran

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info