libris.ro

Din toamnă USR anunță cursuri de limba română pentru copiii întorşi din diaspora

Din toamnă USR anunță cursuri de limba română pentru copiii întorşi din diaspora

Nu știm dacă e din motive electorale, însă surprinde în sfârșit și USR-ul cu un lucru bun: deputat ul USR Oana Silvia Țoiu se laudă că „de Ziua Limbii Române, sărbătorită în România şi în Republica Moldova pe 31 august, informăm părinţii întorşi din diaspora că ai lor copii au dreptul la cursuri de limba română, prin Legea 277/2022 coiniţiată de deputata USR de Bucureşti Oana Țoiu.

„Legea aplicată pentru prima dată toamna aceasta prevede faptul că, la cererea părintelui / reprezentantului legal al elevului care nu a fost înscris în sistemul de învăţământ din România în ultimii doi ani, inspectoratele şcolare organizează în cadrul unităţilor de învăţământ grupe de acomodare, unde sunt predate noţiuni de limbă şi cultură.

„Un municipiu întreg a părăsit România anul trecut, peste 50.000 de români alungaţi parţial de un stat nedrept cu cetăţenii săi, şi îi înţeleg, dar avem o muncă de făcut aici acasă ca să reconstruim pe baze corecte şi pentru asta susţinem fiecare familie de români care alege să se întoarcă, să rămână sau să susţină din afară proiectul de ţară, iar reintegrarea copiilor e un factor major în decizia de întoarcere sau cea de a nu pleca din nou.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


În pandemie am avut multe familii care s-au întors şi puţine au fost păstrate. Acum vor avea datorită legii noastre un sprijin care să îi susţină pe copii să ţină pasul şi să fie apreciaţi. Părinţii întorşi în ţară trebuie să depună o cerere la Inspectoratul Școlar Teritorial de care aparţin, deoarece grupele se realizează la începutul anului şcolar”, arată deputata Oana Țoiu.

Grupele de acomodare sunt constituite, în medie, din 11 elevi, dar nu mai puţin de 8 elevi şi nu mai mult de 14 elevi.

Elevii pot fi organizaţi în cadrul a 3 grupe/categorii de vârstă/niveluri de studiu, ţinându-se cont de nivelul iniţial de cunoaştere a limbii, culturii şi civilizaţiei româneşti de către elevi, după cum urmează:

a) grupa/categoria de vârstă 6-10 ani/nivelul învăţământului primar;

b) grupa/categoria de vârstă 11-14 ani/nivelul învăţământului gimnazial;

c) grupa/categoria de vârstă 15-18 ani/nivelul învăţământului liceal.

Estimarea inspectoratelor judeţene este că avem 10.000 – 11.000 de copii reintegraţi în sistemul de educaţie din România.Pentru lege, deputatele iniţiatoare, Oana Țoiu şi Simina Tulbure, au cercetat sisteme similare din Franţa, Luxemburg şi Canada. În Quebec primele clase de acomodare au fost înfiinţate încă din anul 1969.

Este ştiut că elevii, chiar şi cei care au mai fost şcolarizaţi în România, se confruntă uneori cu dificultăţi de exprimare şi scriere după o perioadă de timp petrecută în străinătate, iar cea mai eficientă metodă pentru integrarea lor rapidă este sprijinirea acestora prin cursuri intensive de limba română, în timp ce urmează cursurile clasei în care au fost integraţi în urma echivalării, astfel încât să avanseze în ritm similar colegilor lor.

Metodologia cadru este stabilită prin Ordinul 3899 din 28 martie 2023 (https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/266796 )”, se arată într-un comunicat de presă al deputatului USR Oana Țoiu

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info