Klaus Iohannis: “Este evidentă creșterea îngrijorătoare a discursului totalitar, accentuarea manifestărilor extremiste”

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis duminică, 10 septembrie 2023, un mesaj cu prilejul Serbărilor Naționale Țebea 2023. Mesajul președintelui condamnă “creșterea îngrijorătoare a discursului totalitar, accentuarea discriminărilor și a manifestărilor extremiste”.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

"Comemorăm astăzi, în Panteonul Moților de la Țebea, 151 de ani de la moartea lui Avram Iancu, „Crăișorului Munților”, unul dintre martirii și eroii emblematici și carismatici ai țării noastre.
Le transmit salutări și gânduri bune tuturor românilor care se reunesc aici, în Munții Apuseni, la Gorunul lui Horea, în fiecare an, în semn de pietate și recunoștință pentru cel care a catalizat energiile patriotice și s-a dedicat luptei pentru îndeplinirea idealurilor și valorilor naționale în timpul Revoluției de la 1848, din Transilvania.
Alături de alți revoluționari pașoptiști din spațiul românesc, prin activitatea sa, Avram Iancu a stimulat procesul de formare a conștiinței naționale, de afirmare a nevoii de unitate a poporului român și de creare a statului național modern.
Declararea drept Erou al Națiunii Române, în 2016, este rezultatul emulației patriotice pe care Avram Iancu a generat-o și continuă să o genereze și astăzi.
Hotărârea și curajul cu care Avram Iancu s-a dedicat împlinirii idealurilor naționale și a unor înalte valori umane – dreptate și libertate socială, egalitate în drepturi, libertate economică – dăinuie peste timp și rămân un reper semnificativ al istoriei noastre.
Prezența românilor în număr tot mai mare, de la an la an, la Serbările Naționale de la Țebea reprezintă un indicator major al afirmării conștiinței civice, al solidarității națiunii române și al recunoștinței pe care o arătăm martirilor noștri.
În semn de adâncă prețuire și pentru a aduce un omagiu jertfei lui Avram Iancu în împlinirea idealurilor națiunii române, anul 2024 a fost proclamat „Anul Avram Iancu”, marcând astfel două secole de la nașterea ilustrului revoluționar pașoptist.
Evenimentele culturale, artistice și educaționale programate pentru anul viitor vor reprezenta o oportunitate deosebită, nu doar pentru a celebra viața și contribuția inestimabilă a lui Avram Iancu, ci și pentru a canaliza eforturile naționale în direcția consolidării sentimentului de apartenență la marea comunitate românească. Aceste evenimente au și menirea de a întări coeziunea socială, atât de necesară astăzi, precum și de a contracara manifestările xenofobe, rasiste și extremiste, încurajând și promovând, totodată, respectul și toleranța față de diversitatea etnică și culturală.
Lupta lui Avram Iancu are o semnificație contemporană profundă. La aproape două veacuri de la eforturile sale pentru eliminarea discriminărilor etnice și sociale, România și întreaga lume se confruntă cu provocări majore.
Traversăm o perioadă dificilă, cu un război injust la granițele României, declanșat de mentalitățile imperialiste ale Federației Ruse. În același timp, este evidentă creșterea îngrijorătoare a discursului totalitar, accentuarea discriminărilor și a manifestărilor extremiste, dar și amplificarea polarizării și a inegalităților în ceea ce privește dezvoltarea economică.
În fața acestor amenințări, suntem chemați să ducem mai departe moștenirea pe care ne-au lăsat-o Avram Iancu și ceilalți eroi naționali, pentru a consolida România modernă, democratică și europeană."

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


apiland.ro

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Vom avea tren metropolitan la Constanța?

lun sept. 11 , 2023
Săptămâna aceasta, deputata de Constanţa Cristina Rizea (neafiliat) a avut o nouă întâlnire la Ministerul Transporturilor, unde a primit veşti excelente despre Trenul Metropolitan Constanţa. Ghidul de finanţare a fost lansat, iar partea bună este că judeţul Constanţa îndeplineşte toate condiţiile pentru a beneficia de acest proiect. Ce ne lipseşte? […]
Vom avea tren metropolitan la Constanța?

Poate vă place și:

libris.ro