La 11 septembrie 1940 a avut loc Masacrul de la Sânmihaiu Almaşului. 10 ţărani români au fost ucişi de armata maghiară fără vreo explicaţie

La 11 septembrie 1940 a avut loc Masacrul de la Sânmihaiu Almaşului. 10 ţărani români au fost ucişi de armata maghiară fără vreo explicaţie. Un masacru fără niciun fel de noimă, pornit doar din ura nețărmuită la adresa neamului românesc: oameni vulnerabili, care nu erau combatanți, care nu erau un pericol, și care erau de secole pe teritoriul lor strămoșesc.

“În ziua de 11 septembrie 1940, soldații horthyști au împușcat în hotarul comunei Sânmihaiu Almașului zece tineri români prinși pe șosea” (din cartea Teroarea horthysto-fascistă în Nord Vestul României, septembrie 1940 – octombrie 1944 apud Un an de stăpânire maghiară în Transilvania de Nord… p. 8)

Sânmihaiu Almașului în Harta Iosefină a Transilvaniei, 1769-73

Între Poarta Sălajului și Sânmihaiu Almașului, există o fântână denumită Fântâna Gorgana, sau “Fântâna Speranței”, “Fântâna Teiului”, sau Fântâna lui Simion Bărnuțiu, locul unde, în 28 mai 1864, a încetat din viață Simion Bărnuțiu, în timp ce se întorcea de la Iași, spre localitatea natală – Bocșa, și un monument dedicat ideologului revoluției pașoptiste române cu un citat memorabil care îi aparține: “Țineți cu poporul toți ca să nu rătăciți…”

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net
Fântâna Gorgana este locul unde a murit Simion Bărnuţiu, istoric, filosof, profesor, liderul mişcării revoluţionare din Transilvania, ilustru cărturar, om politic

“Monumentul, este o reprezentare stilizată a unei fântâni simbolice ce are inscripționată pe fiecare latură, în partea de sus cuvintele ”Frățietate”, ”Egalitate”, ”Naționalitate” și ”Libertate” – sloganurile Revoluției Române de la 1848. Mergi mai departe și dai de un mic pod ce trece peste un pârâiaș. Pe cele patru capete de pod sunt sculptate câte o roză cu 12 loburi.”

Foto: Facebook / Ciută Ilie

Fântâna, pe numele său Gorgana, se află la cca 3 km vest de localitatea Sânmihaiu Almaşului, judeţul Sălaj, pe partea stângă a şoselei care leagă municipiul Cluj-Napoca de municipiul Zalău. La data de 28 mai 1864, fiind grav bolnav, Simion Bărnuţiu se afla în drum spre localitatea sa natală, Bocşa, judeţul Sălaj, venind din Moldova, unde fusese profesor după terminarea evenimentelor de la 1848-1849. În acestă zi, simţindu-se foarte rău, trăsura care îl transporta s-a oprit la Fântâna Gorgana, unde fostul conducător al Revoluţiei de la 1848 din Transilvania a murit în scurt timp.

Inscripţia “Ţineţi cu poporul toţi, ca să nu rătăciţi – Simion Bărnuţiu”, săpată în piatra monumentului, a fost vandalizată prin lovire cu un obiect dur.

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 14 Books

Marea Renastere - Adevar, Libertate, Suveranitate

By: Călin Georgescu

,,Ca raspuns la sistemul creat cu dinadinsul stramb, in care starea omului nu inseamna complexitate, ci complicatie, in care bunastarea materiala este scop in sine, noi raspundem cu sistemul bazat pe simplitate [...] El, cetateanul, trebuie sa fie propriul lui stapan, sa fie proprietar si producator si sa lucreze impreuna cu ceilalti intr-o retea indestructibila in care sa primeze cinstea,

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole
12


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânismContact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Purtătorii ilegali de fular sau de cocardă: nu vă mai faceți idoli din lichele!

mar sept. 12 , 2023
În seara asta am vorbit cu un amic clujean care-mi explică despre cât de dezamăgit este el acum de Rareș Bogdan și despre cât de mult a crezut el în Ruj-Roz-Bombonel (n.a. cu un gust oribil la haine, pantofi și “ideologii” politice). Păi dacă Pensatu’ schimba până și fularele echipelor […]
Opiniile si simpatiile se mai schimba odata cu varsta

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Breaking News