Urmașa martirului Gheorghe Novacovici: Preoții din familie au fost fii ai luminii, jertfitori de sine, oameni ancorați în ființa neamului

Pornind de la o singură referință, un mic fragment în care se relata un episod din atrocitățile săvârșite de stăpânirea maghiară împotriva poporului român, respectiv citatul: „Studenţii G. Novacovici şi I. Scurtu sunt osândiţi la câte 10 zile temniţă şi câte 10 coroane amendă, pentru că au pus o coroană pe mormântul lui Iancu. Curtea de apel a ridicat pedeapsa la câte 2 luni temniţă”, în anul 2019 publicam în Glasul.info articolul „26 septembrie 1901 – O coroană depusă la mormântul lui Avram Iancu le-a adus exmatricularea și un proces„.

În mod surprinzător, ne-am trezit cu un mesaj din partea chiar a urmașei lui Gheorghe Novacovici, doamna Felicia Novacovici-Mioc. Un mesaj prin care ne mulțumea pentru publicarea articolului și totodată ne-a oferit mai multe amănunte interesante despre ce a însemnat spiritul de jertfă și patriotismul în familia Novacovici:

„Multumesc din suflet pentru articolul publicat. Sunt descedenta familiei Novacovici, familie românească la origine Novac din Moceriș dar sârbizată de dragul preoției, cunoscută ca familie preoțească în Gârbovăț de la 1803, familie grănicerească- preoțească cu trimitere în istorie la 1754.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro

Gheorghe Novacovici este unchiul meu. Preoții din familie au fost fii ai luminii, jertfitori de sine, oameni ancorați în ființa neamului. Tatăl lui Gheorghe Novacovici, preot Nicolae Novacovici împreună cu fratele învățător în Răcășdia Emilian Novacovici și cu neptul lor avocat Emilian Novacovici au fost deportați în Kabold- Șopron în Ungaria un an 8 luni pentru atitudinea lor proromânească, opunându-se legii Appony.

Străbunicul meu preot Maxim Novacovici a rezidit biserica în Gârbovăț între 1871-1873, și a refacut tot ce ține de interiorul unei biserici, În timpul revoluției din 1848 a fost persecutat și a stat ascuns prin pădure la colibele păstorilor.

Fratele tatălui meu preot-profesor Romulus Novacovici a înființat Gimnaziul de Stat ,, Principele Carol din Bozovici a cărui director a fost.. A scris Împărăția lui Dumnezeu,publicată în Foaia Dicezană, articole adunate de mine și republicate în carte.

Învățătorul Emilian Novacovici a fost culegător de folclor,, publicist, a scris 23 de cărți pe care le-am adunat și le-m restituit contemporanilor într-o singură carte cu ajutorul Oamenilor aleși de Dumnezeu pentru a fi cunoscută familia mea care a stat în conul de umbră al istoriei vreme de 265 de ani.

Fratele meu, Romulus – Vasile Novacovici, a fost preot în Oravița 40 de ani La Gârbovăț am Casa Memorială -muzeu Novacovici, o casă cu o vechime de peste 200 de ani și bine întreținută , pentru păstrarea memorilor înaintașilor mei.

Casa Memorială Muzeu Novacovici Gârbovăț, Foto: Facebook / Felicia Novacovici-Mioc

E vară, e vremea drumețiilor m-aș bucura să veniți la Gârbovătul meu drag să vă încărcați sufletul cu spiritualitate și istorie adevărată. Vă aștept cu drag! Nr. meu de telefon ************** Cu respect si prețuire deosebită Felicia Novacovici Mioc”

N-am reușit să onorăm încă această invitație, dar încă nu este timpul pierdut. Însă pentru cei care pot ajunge prin acea zonă, merită să facă un popas și pe la Casa Memorială Muzeu Novacovici Gârbovăț, să cunoască o familie pentru care jertfa și sacrificiul pentru neam și pentru țară au fost oferite din belșug pe parcursul a mai multor generații. Cinste lor, cinste tuturor patrioților care-și iubesc Țara și Neamul!

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 12 books


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Next Post

(VIDEO) Kelemen Hunor spune că UDMR e capabil să guverneze întreaga țară, la nivel național, toată România!

mar sept. 26 , 2023
Prezent la Timișoara pentru evenimentul „Zilele Culturale Maghiare din Timișoara 2023″, lui Căliman Hunul a început să i se ridice rău la cap aerul din Banat. A spus în cadrul unei conferințe unde se necheza pe același ton psihedelic, de parcă erau oile alea din Grecia prezentate la televizor care […]
Kelemen, fost Căliman, vrea să radicalizeze UDMR! …Înainte ca justiția să-l desființeze!

Poate vă place și:

libris.ro