libris.ro

Minoritatea română din Ucraina plăteşte astăzi un greu tribut de sânge

Minoritatea română din Ucraina plăteşte astăzi un greu tribut de sânge

Vicepreşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, domnul deputat Boris Volosatîi (Grupul parlamentar AUR), atrage atenția asupra faptului că statul român nu are nicio pârghie în afara de a se informa din presa cu privire la numărul etnicilor români de pe teritoriul Ucrainei mobilizați la război și căzuți în luptele din Ucraina.

„Minoritatea română din Ucraina, numărând jumătate de milion de persoane, plăteşte astăzi un greu tribut de sânge în războiul dezlănţuit de Rusia în Ucraina. Mulţi dintre fiii naţiunii române şi-au dat viaţa pentru Ucraina după 24 februarie 2022. Anterior, au căzut cu moarte de erou mai mulţi etnici români în Donbas. O evidenţă a eroilor români căzuţi în Ucraina este disponibilă doar pentru autorităţile de la Kiev.

Referindu-se la o minoritate de 3 ori mai puţin numeroasă decât cea română, ambasadorul ucrainean la Budapesta a declarat la 1 august 2023 că ”în jur de 400 de etnici maghiari sunt mobilizaţi în două unităţi din armata ucraineană şi 34 au fost ucişi în luptă”. Ambasadorul ucrainean la Bucureşti nu a comunicat niciodată câţi etnici români şi-au dat viaţa în actualul război. Cu toate acestea, am reuşit să aflăm din presă câteva nume ale eroilor noştri căzuţi în teatrele de război din Ucraina. Iată câteva nume:

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


1. Serghei Guvir; 2. Ștefan Ciobanu; 3. Pavel Diavoliuc; 4. Ion Fartuşneac; 5. Ion Zaeţ; 6. Arcadie Farcaş; 7. Vasile Procopoae; 8. Dumitru Ignatesco; 9. Alexandru Sprânceană; 10. Denis Morăraş; 11. Dumitru Cojocaru; 12. Andrei Rusu; 13. Ilie Vasilaş; 14. Vasile Musteţă; 15. Vladislav Covalciuc; 16. Anatol Rusu; 17. Sebastian Acostăchioaie; 18. Andrei Stiopenco; 19. Igor Sidor; 20. Corneliu Toporeţ; 21. Vladislav Alexa; 22. Dumitru Cernei; 23. Eugen Bezuşca; 24. Andrei Dumbravă. Majoritatea dintre ei au lăsat în urmă văduve îndurerate şi copii români orfani.

Jertfa de sânge a acestor români confirmă că minoritatea română merită un tratament civilizat care să excludă orice presiune în vederea deznaţionalizării.

Consider că statul român are datoria de a întreprinde toate cele necesare pentru aflarea numelor tuturor etnicilor români căzuţi în actualul război purtat de Rusia, pentru identificarea unor soluţii de eliberare a românilor căzuţi în prizonieratul armatei ruse şi pentru ajutorarea tuturor văduvelor românce şi a tuturor orfanilor români de război. Pentru aceasta este necesară implicarea exemplară a Guvernului, Ministerului Afacerilor Externe, precum şi a ambasadei noastre la Kiev şi a oficiilor consulare de la Kiev, Odesa, Slatina şi Cernăuţi.

Este de presupus că printre civilii români din Ucraina există victime ale războiului, în condiţiile în care statul înrudit România nu a procedat la evacuarea din zonele de conflict a persoanelor aparţinând minorităţii române, cum au procedat, bunăoară, în raport cu minorităţile lor Republica Polonă şi Israel, state care au desfăşurat operaţiuni umanitare speciale de salvare şi evacuare, atât cu acordul părţii ucrainene, cât şi al celei ruse. În acest sens, voi interpela oficial factorii guvernamentali responsabili. „, se arată în declarația de presă a vicepreşedintelui Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, domnul deputat Boris Volosatîi (Grupul parlamentar AUR)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info