Deputatul Daniel Ghiță semnalează Certificat de Urbanism nelegal în cazul proiectului ce vizează Monumentul Ostașului Român

Primarul evazionist Kovacs a pus gând rău Monumentului Ostașului Român din Carei. Așa că a pus de o colaborare cu arhitecți băimăreni care au și firmă de arhitectură și fac parte și din comisia zonală a monumentelor. Așa a luat naștere un proiect de 5 milioane de euro prin care se dorește flancarea Monumentului Ostașului Român din Carei cu nu mai puțin de 16 plăci uriașe de beton, 8 de fiecare parte, în locul spațiului verde actual. Cele 16 plăci de beton nu sunt specificate în solicitările scrise pentru aprobările necesare ci doar copertinele de deasupra lor.

La data de 10 august 2022 a avut loc o Dezbatere Publică referitoare la dorințele primarului evazionist de a accesa proiect de 5 milioane de euro pentru a modifica proiectul arhitectului Anton Dâmboianu și al sculptorului Geza Vida din 1964.

Au participat și au luat cuvântul acad.Marius Porumb, prof.dr.Teodor Ardelean, prof.Viorica Boldur, prof. Carmen Fărcașiu, redactor la ziarul Făclia, Victor Micle și Gheorghe Bâtea de la societatea Avram Iancu, doamna Ana Iercoșan, ing.Daniela Ciută, președinte  Asociația românilor refugiați și expulzați în 1940 filiala Carei dar nu numai.

Toate intervențiile acestor vorbitori, exprimate împotriva conținutului proiectului, nu au fost consemnate și deci nu s-a ținut cont de acestea.

Proiect de 5 milioane de euro țesut în jurul Monumentului Ostașului Român din Carei. VIDEO

Mai mult, Certificatul de Urbanism pentru acest proiect s-a eliberat cu 5 luni înainte de Dezbaterea Publică, sfidarea fiind politica administrației Kovacs-Keizer.

Potrivit unei interpelări a deputatului Daniel Ghiță în cadrul ședinței Camerei Deputaților din data de 16 octombrie 2023, acesta a atras atenția asupra faptului că nici măcar avizul acordat de fostul ministru Romașcanu nu ar avea semnătura sa ci a unui secretar de stat.

Pentru considerentele expuse, deputatul Daniel Ghiță solicită imperios ministrului Raluca Turcan să dispună efectuarea unor verificări urgente de către Corpul de control al Ministrului Culturii asupra aspectelor de nelegalitate și de neoportunitate semnalate în interpelare și să inițieze demersuri în justiție pentru anularea certificatului de urbanism emis, precum și sesizarea Parchetului European pentru obținerea și folosirea frauduloasă de fonduri europene, urmând să i se comunice constatările efectuate și măsurile dispuse, inclusiv sancțiunile aplicate.

Monumentul Ostașului Român este simbolul luptei de eliberare a orașului Carei și a zonei Carei de sub ocupația hortystă. Victoria Armatei Române de la 25 octombrie 1944 nu este nici acum văzută cu ochi buni de inițiatorii proiectului de batjocorire a Monumentului Ostașului Român. Datorită victoriei Armatei Române care a alungat ocupantul hortyst, românii expulzați în 1940 au putut să se întoarcă la vetrele lor.

Românii nu mai doresc să accepte umilințele și sfidările venite din partea administrației Kovacs-Keizer și solicită autorităților și guvernanților să respecte legea, simbolurile românești și istoria neamului românesc.

Buletin de Carei

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Ciută Daniela

Inginer, jurnalist, președinte ASTRA Carei

Lasă un răspuns

Next Post

22 Octombrie - În cinstea Zilei Armatei Române, vom fi în Cimitirul Internațional de la Valea Uzului

sâm oct. 21 , 2023
Cu ajutorul Domnului și a Sfinților Români, mâine, duminică 22 octombrie, ora 16.00, în cinstea Zilei Armatei Române, vom fi în Cimitirul Internațional de la Valea Uzului pt a omagia memoria bunilor noștri, ostașii români cei în opinci militare, ce și-au dat viața în acele locuri în apărarea “Porții de […]
22 Octombrie - În cinstea Zilei Armatei Române, vom fi în Cimitirul Internațional de la Valea Uzului, Foto: Facebook / Mihai Tîrnoveanu

Poate vă place și:

libris.ro