libris.ro

Inspectoratul de Poliție al Județului Iași sesizat în dosarul restaurării „Bojdeucii” lui Ion Creangă

Inspectoratul de Poliție al Județului Iași sesizat în dosarul restaurării „Bojdeucii” lui Ion Creangă

„Restaurarea” cu cântec de la Iași a Bojdeucii lui Ion Creangă, realizată de către exponenții „Cancel Culture”, prin care casa lui Creangă a fost transformată într-un coteț modern de găini, într-o baracă modernă a muncitorilor lui „Cur de Tablă”, unul dintre făptuitorii morali ai dezmățului „restaurator” de la bojdeucă, se lasă cu dosar penal.

Deputatul Cătălin Teniţă, membru al Comisiei de cultură şi al Comisiei UNESCO, sesizează Inspectoratul de Politie al Judeţului Iaşi – Compartimentul pentru protejare a patrimoniului cultural naţional solicitând investigarea suspiciunilor de fapte penale în dosarul restaurării „Bojdeucii” lui Ion Creangă.

„Deputatul Cătălin Teniţă, copreşedinte al REPER Bucureşti, membru al Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă a Camerei Deputaţilor şi al Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO, a sesizat oficial Inspectoratul de Politie al Judeţului Iaşi – Serviciul de Investigaţii Criminale, Compartimentul pentru protejare a patrimoniului cultural naţional, solicitând investigarea lucrărilor de restaurare a „Bojdeucii” lui Ion Creangă din Iaşi.Restaurarea, efectuată de Consiliul Judeţean Iaşi, a stârnit îngrijorare în rândul publicului, numeroşi experţi, profesionişti şi cetăţeni exprimându-şi nemulţumirea cu privire la modul în care a fost reabilitat monumentul.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Se susţine că intervenţiile nu au respectat principiile de conservare a monumentelor istorice şi au alterat în mod semnificativ materialele originale şi aspectul general al sitului, ridicând temeri privind posibila distrugere a monumentului istoric.În calitatea sa de deputat al Parlamentului României şi de reprezentant al cetăţenilor, în spiritul valorilor democratice şi europene promovate de Partidul REPER, Dragoş-Cătălin Teniţă a depus o plângere formală către Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Iaşi – Serviciul de Investigaţii Criminale, Compartimentul pentru protejarea patrimoniului cultural naţional, subliniind importanţa păstrării patrimoniului nostru cultural şi solicitând ca Poliţia să respecte legile destinate protecţiei monumentelor istorice din România.

Deputatul Teniţă cere efectuarea unei analize amănunţite pentru a determina dacă renovarea s-a desfăşurat în conformitate cu Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice şi cu Carta Internaţională privind conservarea şi restaurarea monumentelor şi siturilor. Ancheta are ca scop stabilirea dacă a existat o abatere de la documentaţia tehnică aprobată şi dacă executarea lucrărilor a păstrat autenticitatea şi integritatea istorică a „Bojdeucii”.

Deputatul Teniţă îşi propune să asigure că valorile patrimoniului cultural, istoric şi autenticitatea nu sunt compromise de intervenţiile moderne şi că moştenirea culturală a României este păstrată pentru generaţiile viitoare.

Acesta aşteaptă un raport detaliat cu privire la constatările investigaţiei şi potenţialele consecinţe legale.Pentru detalii suplimentare despre solicitarea de investigaţie, vă rugăm să consultaţi documentul complet transmis de deputatul Teniţă.”, se arată în comunicatul de presă al deputatului neafiliat Dragoş-Cătălin Teniţă 

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info