libris.ro

Românii din Ucraina pot vorbi oficial limba română

Românii din Ucraina pot vorbi oficial limba română

„Limba română este identitatea noastră ca naţiune între naţiuni. Deşi anul acesta a fost unul complicat pentru Europa, a fost unul benefic pentru regăsirea identităţii noastre naţionale în planul limbii române.

A fost mai întâi adoptarea, la 16 martie 2023, de către Parlamentul Republicii Moldova, a Legii de înlocuire a termenului „limba moldovenească” cu „limba română” în toate actele normative ale ţării.A fost apoi seria de demersuri politice ale autorităţilor de la Bucureşti prin care s-a dorit rezolvarea situaţiei minorităţii române din Ucraina şi utilizarea limbii române ca limbă oficială în locul aşa-zisei „limbi moldoveneşti”.

Când spun “seria de demersuri politice”, mă refer la vizita premierului ucrainean la Bucureşti şi la dialogul dintre premierul României, Marcel Ciolacu şi preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, de la Atena, din luna august; la vizita preşedintelui ucrainean la Bucureşti şi la şedinţa comună a guvernelor României şi Ucrainei de la Kiev, ambele desfăşurate în cursul lunii octombrie.Trebuie să menţionez aici faptul că românii din Ucraina constituie al treilea grup etnic după ucraineni şi ruşi.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Mai trebuie reamintit că, până în 2017, minorităţile naţionale din Ucraina aveau dreptul să studieze exclusiv în limba maternă în învăţământul preşcolar, primar şi secundar general, iar limba ucraineană era studiată că materie separată. Dar după 2017, noua legislaţie a prevăzut înlocuirea treptată a disciplinelor predate în limba maternă cu cele predate în limba ucraineană. Reformarea a început deja cu clasele primare, apoi cu clasele medii, iar din 2027 vă ajunge şi la clasele superioare.Acest proces trebuia revizuit.

Hotărârea care înlocuieşte limba moldovenească cu limba română a fost emisă de cabinetul de miniştri ai Ucrainei. Acum se face inventarierea întregii legislaţii, dat fiind că aceeaşi hotărâre a guvernului ucrainean prevede ca termenul „limba moldovenească” să fie înlocuit de „limba română” în toată legislaţia ucraineană.Aşadar, procesul înlocuirii limbii „moldoveneşti” cu limba română este în plină desfăşurare, are suportul guvernului ucrainean şi al preşedintelui Zelenski încă din 18 octombrie 2023.Este foarte important că noi, românii, sărbătorim la 31 august şi la Bucureşti, şi la Chişinău, limba română.

Un prilej potrivit de a reflecta la evoluţia limbii, de a ne preocupa dacă o vorbim bine şi de a ne gândi de ce este important că noi să avem grijă de limba noastră. Căci, să nu uităm, cea mai înaltă formă de a preţui limba este de a o vorbi corect.Este, de asemenea, important pentru coeziunea noastră naţională că sărbătorim anual, la fiecare 15 ianuarie, Ziua Culturii Naţionale şi în România, şi în Republica Moldova.

Titu Maiorescu a spus cândva “să fim naţionali cu faţa spre universalitate”. Cuvintele lui îşi regăsesc în zilele noastre sensul deplin.Suntem europeni, dar ar trebui să fim mândri şi de trecutul nostru, de tradiţiile şi valorile noastre milenare pe care am reuşit să ni le păstram trecând printr-o istorie foarte grea.

Să ne amintim că toate provinciile noastre istorice au fost ani, uneori sute de ani, sub stăpânire străină.Dar să luăm ce este mai bun din tot acest trecut şi să păşim în dimensiunea culturală europeană conştienţi de valoarea şi unicitatea contribuţiei noastre spirituale.”, se arată în declarația de presă a deputatului Viorel Salan

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info