Ungaria

6 Ianuarie 1622 – Momentul când Ungaria devenea o anexă a Transilvaniei: șapte comitate din Ungaria intră în stăpânirea Transilvaniei

După înfrângerea rușinoasă de la Mohacs a armatei ungare, teritoriul Ungariei a fost disputat vreme de aproape trei secole de Imperiul Otoman, Imperiul Habsburgic (n.r. austriac), dar și de Principatul Transilvaniei. Artizanul acestei reușite istorice este un transilvănean născut în județul Hunedoara, Gabriel Bethlen. Mama sa provenea din secuime și se numea Drusiana Lazăr, pe când tatăl său era venetic în Ardeal, venit de peste Tisa. Bun cunoscător al limbii române, a antrenat în războaiele duse pentru Principatul Transilvaniei atât armatele muntene și moldovenești în mai multe rânduri, recompensându-și pecuniar destul de generos aliații.

Ambițiile lui Gabriel Bethlen erau atât de mari încât titlul de principe al Transilvaniei i se părea prea puțin pentru el. A încercat pe tot parcursul vieții sale să fie rege: a încercat să fie regele Ungariei și a și reușit într-o oarecare măsură, efemeră, apoi a încercat să ocupe prin fine abilități diplomatice ba tronul Boemiei (n.r. Cehia), ba tronul Poloniei, ba chiar a dorit să stăpânească și Moldova și Muntenia, lovindu-se în egală măsură de opoziția domnitorilor români cât și a Imperiului Otoman.

Dar momentul de glorie a lui Gabriel Bethlen este cel de pe 6 ianuarie 1622, când prin Pacea de la Mikulov sau Pacea de la Nikolsburg, Imperiul habsburgic cedează principelui Transilvaniei şapte comitate din Ungaria în stăpânire viageră. Cu Imperiul Habsburgic, Gabriel Bethlen a purtat nu mai puțin de trei războaie. Deși și-a prezentat lupta împotriva imperialilor habsburgi ca fiind o luptă „pentru libertăți”, inclusiv religioase, atrăgând astfel sprijinul protestanților maghiari din Transilvania, războaiele erau duse din interes personal, pentru ambiția de a deveni rege. Nici nu conta unde: Ungaria, Cehia, Polonia, sau paradoxul cel mai mare …. Dacia. A fost unul dintre alogenii care visa la refacerea Daciei Mari cu el în rol de stăpânitor al tuturor provinciilor istorice românești. De altfel Gabriel Bethlen a și acordat câteva înlesniri românilor ardeleni pe timpul domniei sale, tocmai pentru a putea păstra pentru mai departe bune relaţii de vecinătate cu domnii ţărilor române de dincolo de Carpaţi.

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

Student român discriminat la Oradea pentru că purta la gât un medalion cu lupul dacic

”O țară de oi merită un guvern de lupi?” (Edward R. Murrow) Suntem un popor…

5 zile ago

Justiția apără libertatea presei: ISJ Mehedinți obligat să acorde acreditare jurnalistică publicației independente eParadigme

Tribunalul Mehedinți a decis că refuzul Inspectoratului Școlar Județean Mehedinți de a acorda acreditare jurnalistică…

6 zile ago

9 Aprilie 1942 – Horthyștii unguri i-au înjugat pe premilitarii români la grapă și au grăpat cu ei 4 jugăre

O situație cu adevărat inumană este relatată într-una dintre lucrările istoricului român Vasile Lechințan: în…

o săptămână ago

Anamaria GAVRILĂ: „Toți cei care sunt împotriva sistemului sunt cenzurați.Conturile lor sunt închise. Postările dispar”

Deputatul Anamaria Gavrilă reacționează printr-o scrisoare deschisă către TikTok și Facebook: Vrem transparență! "Toți cei…

o săptămână ago

7 Aprilie 1908 – Prigonirea tricolorului românesc. Preot osândit la închisoare pentru tricolorul românesc!

La data de 7 aprilie 1908 avea loc într-o comună din Arad un samavolnic act…

o săptămână ago

Grup infracțional organizat de hărțuitori online, sprijinit de autorități și presa progresistă

Un cont vechi de aproximativ 13 ani al redactorului nostru șef, Fandel Mihai, https://facebook.com/mihai.fandel, a…

o săptămână ago