2 Mai 1864 – Momentul când marile puteri l-au acuzat pe Cuza de lovitură de stat!

2 Mai 1864 – Momentul când marile puteri l-au acuzat pe Cuza de lovitură de stat!

„Alexandru Ioan Cuza a dizolvat adunarea legislativă a Principatelor Unite ale Moldovei și Țării Românești pentru a-și promova reformele. Alexandru Ioan Cuza dizolvă Adunarea Legiuitoare și promulgă o nouă constituție, care întărea puterea domnului în detrimentul legislativului și o nouă Lege electorală care sporea considerabil numărul alegătorilor.”

Tânărul stat român s-a confruntat cu o serie lungă de probleme încă de la înființarea sa. Deși a încercat să copieze din mers modelele din legislația și administrația franceză, în scurt timp a devenit foarte clar că acestea trebuiau adaptate cumva la condițiile locale.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

Nevoia de pământ a țăranilor în deplin conflict cu ultimele tendințe ale feudalismului boieresc din principatele române, analfabetismul aflat la cote alamante, lipsa unei armate naționale, dezechilibre economice foarte mari, inflații apărute în cascadă, etc, toate acestea făceau ca guvernarea noului și tânărului stat român să devină o muncă sisifică.

Pentru a scăpa de opoziția deputaților la reformele sale, Al. I. Cuza folosește un detașament militar pentru a evacua deputații din sală și dizolvă Adunarea Legiuitoare pe 2 mai 1864. Apoi a „promulgat o nouă constituție, numită de el Statutul Dezvoltător al Convenției de la Paris, care întărea puterea domnului în detrimentul legislativului, și o nouă lege electorală care sporea considerabil numărul alegătorilor.Dreptul de a vota a fost acordat unei părți a țărănimii, muncitorilor și întreprinzătorilor. „

Toate aceste măsuri luate de Cuza au făcut ca marile puteri, Rusia, Franța și Prusia să condamne faptele domnitorului ca fiind o lovitură de stat. Nemulțumind marii latifundiari, boierii care nu se puteau debarasa de vechea orânduire feudală, peste doar doi ani de zile „boierii nemulțumiți au format așa-numită coaliție  monstruoasă (denumire promovată de presa favorabilă domnitorului) care în 1866 a replicat cu o nouă lovitură de stat, aducându-l la putere pe Carol I”.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Next Post

5 mai 1941 - Ca urmare a Conferinței de la Viena prin care Ungaria a fost obligată să restituie o parte din Ardealul ocupat, guvernul horthyst introduce pedeapsa cu moartea "pentru cei care periclitează interesele statului"

Dum mai 5 , 2024
„Ca urmare a Conferinței de la Viena din 5 aprilie – 5 mai 1941 privind noua ordine în Balcani, prin care Ungaria a fost obligată să restituie o parte din Ardealul ocupat, guvernul horthyst introduce pedeapsa cu moartea „pentru cei care periclitează interesele statului”. Măsura îi vizează pe românii din Ardealul de Nord și de […]
5 mai 1941 - Ca urmare a Conferinței de la Viena prin care Ungaria a fost obligată să restituie o parte din Ardealul ocupat, guvernul horthyst introduce pedeaspa cu moartea "pentru cei care periclitează interesele statului"

Poate vă place și:

libris.ro