AFDPR, apel către rudele și urmașii deținuților politici morți la Periprava și Târgu Ocna

Asociația Foștilor Deținuți Politici din România (AFDPR) a transmis, marți, un comunicat în atenția urmașilor deținuților politici morți la Periprava și Târgu Ocna.

Redăm integral comunicatul:

„După cum se cunoaște, începând din anul 2020, Asociația Foștilor Deținuți Politici din România (AFDPR) a preluat în mod oficial dificila sarcină de căutare a victimelor regimului comunist pe întreg cuprinsul țării, a celor care au fost executați, cu sau fără judecată, precum și a celor care au murit în timpul detenției petrecute în lagăre și închisori.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Scopul acestei activități este ca prin anchete de teren și intervenții arheologice să fie descoperite locurile de înhumare, care să conducă la recuperarea și identificarea rămășițelor pământești ale victimelor. Aceste investigații de interes național au fost începute oficial în anul 2006 sub egida Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România, până în prezent fiind efectuate numeroase acțiuni în toată țara, unele de o complexitate deosebită. De la început, acestea au fost și continuă să fie executate de o echipă de arheologi specializată în astfel de intervenții, organizată și îndrumată de domnul Gheorghe Petrov. Cercetările se desfășoară sub patronajul AFDPR în conlucrare cu Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General, sprijinul material fiind asigurat din donații particulare colectate prin intermediul Fundației Doina Cornea din Cluj.

Printre investigațiile aflate în atenția noastră se regăsesc și cele de la fostul lagăr din Periprava, jud. Tulcea, și de la penitenciarul din Târgu Ocna, jud. Bacău, unde echipa de arheologi desfășoară de mai mulți ani săpături în cimitirele unde au fost înhumați cei care au murit în aceste locuri. În urma campaniilor arheologice efectuate până în prezent, care vor continua și în acest an, au fost descoperite și recuperate rămășițele pământești a câtorva zeci de victime, care se află depuse pentru analize de specialitate la Institutele de Medicină Legală din Iași și București. Cea mai importantă procedură medicală o reprezintă stabilirea ADN-ului persoanelor decedate prin analiza probelor biologice provenite de la materialul osteologic descoperit. Pentru identificarea osemintelor este necesară recoltarea și prelucrarea unor probe comparative de la rudele și urmașii în viață ai victimelor, costurile acestor analize revenind în sarcina Statului.

Având în vedere cele arătate, AFDPR face un nou apel către acei urmași ai victimelor decedate la Periprava și Târgu Ocna, care nu au fost încă identificați și contactați, pentru a intra în legătură directă cu responsabilul cercetărilor, d-nul Gheorghe Petrov (tel. 0744516108), în vederea informării și întocmirii documentelor necesare pentru raportarea acestora către autoritățile care au în sarcină stabilirea identității osemintelor recuperate”.

Preluare: MAGAZIN CRITIC

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Constantinescu-Motru Ioan

Constantinescu-Motru Ioan

Analist politic și ziarist