27 Mai 1898 – Cum se sacrificau jurnaliștii pentru politicienii români care luptau în Transilvania pentru drepturile românilor

La 27 mai 1898 avea loc Procesul de presă al „Tribunei Poporului” din Arad, judecat la 27 Mai/8 Iunie 1898. (La curtea cu jurați din Oradea mare). Acuzatul: Aurel Trif, colaborator intern al foii. Substratul acuzației: Un articol, intitulat „Vremea s’a împlinit”, în care, prin deduceri istorice filosofice se ajunge la concluzia că națiunea română trebue să-și dobândească drepturile, căci spiritul timpului nu mai permite ca popor să asuprească pe popor și că toți aceia care se opun spiritului timpului, au să fie înfrânți de acesta.

Actul de acuzație nu specifică care pasaje din articol ar conține agitație, ci incriminează întreg articolul. Acuzatul este declarat vinovat de delictul agitației și condamnat la 3 luni închisoare de stat și 50 florini amendă. Juriul, care a dat verdictul unanim de condamnare, a fost compus din: Andriska Károly, Weisz Károly, Karger Sándor, Csobănczy Lajos, Fleischbacker Gyula, Berger Samuel, Popper, N. János, Stark Gyula, Guttmann Jozsef, iar suplenți Dr. Sarkadi Lajos și Janki Antal.

27 Mai 1898 - Cum se sacrificau jurnaliștii pentru politicienii români care luptau în Transilvania pentru drepturile românilor
27 Mai 1898 – Cum se sacrificau jurnaliștii pentru politicienii români care luptau în Transilvania pentru drepturile românilor

Ziarele vremii au redat pe larg simulacrul de proces și acuzațiile ridicole ale ungurilor împotriva jurnaliștilor de la Tribuna poporului din Arad.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro

Partea și mai interesantă este aceea că de fapt Aurel Trif a fost doar un țap ispășitor care și-a asumat rolul de sacrificiu pentru a proteja un politician care lupta cu ardoare la vremea respectivă în Transilvania pentru drepturile și libertățile românilor, în persoana lui Vasile Goldiș.

De fapt articolul „Vremea s’a împlinit…” publicat în Tribuna poporului din Arad la data de 10 decembrie 1897 îi aparținea lui Vasile Goldiș și era semnat discret cu literele “vg”.

„Duhul vremurilor pluteşte peste popoare şi cuvântul Domnului risipeşte pe cei ce se împotrivesc. Ridică’ţi fruntea Române şi vezi împrejur. Cei ce s’au sumeţit, sunt aşternuţi la pământ şi neamurile toate de jugul robiei au scăpat. Zeci de ţărişoare au avut Germanii şi între sine se băteau ca proştii şi de ei lumea râdea. Suflat-a peste ei vremea şi cu toţii s’au prins, împărat ridicat-au în fruntea lor şi astăzi împărăţie au, de care tremură lumea”

Vasile Goldiș, 10 decembrie 1897, Tribuna poporului, Arad, „Vremea s’a împlinit…”

Când s-a dezlănțuit cenzura autorotăților maghiare apare un proces de presă „pentru agitare contra naţionalităţei” împotriva „Tribunei Poporului” din Arad prin „Actul de acusă nr.5798/ 4 aprilie 1898 dat la tribunalul din Oradea mare”.

Deși Vasile Goldiș este autorul articolului „Vremea s’a împlinit…”, semnat discret cu literele “vg”, conducerea ziarului Tribuna poporului îl scoate la înaintare pe ziaristul Aurel Trif ca autor al articolului împotriva căruia se porniseră acuzațiile. Practic este sacrificat Aurel Trif pentru a proteja o cauză considerată mai importantă, și anume activitatea de luptă identitară și politică națională a lui Vasile Goldiș. O practică a vremii care se pare că era destul de comună pe atunci…

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Istoric gorjean: Muzeul Național „Constantin Brâncuși” nu este acreditat ca muzeu de Ministerul Culturii!

lun mai 27 , 2024
Legea muzeelor și colecțiilor publice nr. 311/2003 prevede că funcționarea muzeelor și colecțiilor publice din România este condiționată de acreditarea acestora, scrie istoricul gorjean Andrei Popete Pătrașcu pe pagina sa de socializare.Pentru cei care doresc să consulte lista completă a muzeelor și colecțiilor din România acreditate de Ministerul Culturii, pot […]

Poate vă place și:

libris.ro