29 Mai 1914 – Octavian Goga este ales membru corespondent al Academiei Române

Octavian Goga despre maghiarizare: „Trebuia să bag de seamă să nu mă facă un fel de ienicer al civilizaţiei ungureşti”

La data de 29 mai 1914, Octavian Goga este ales membru corespondent al Academiei Române. Avea să devină peste cinci ani membru titular din 4 iunie 1919, pentru ca mai apoi, în perioada 1 iunie 1929 – 30 mai 1932, să fie chiar vicepreşedinte al Academiei Române.

Deși era român transilvănean, Octavian Goga a atras atenția Academiei Române și activitatea sa creatoare a primit din partea Academiei Române mai multe forme de recunoaștere. În anul 1905 i se acordă premiul Herescu-Năsturel al Academiei pentru vol. Poezii, iar la 29 mai 1914 devine membru corespondent al Academiei Române.  

“Din cauza represiunilor îndurate din partea autorităților ungurești, dar și din pricina neînțelegerilor cu vechea conducere P.N.R., Octavian Goga trece în România, rămânând și activând în București pe toata perioada neutralității României”.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro

Cum a atras Octavian Goga atenția Academiei Române

Încă de pe băncile școlii, Octavian Goga citeşte poezii patriotice şi protestatare în şedinţele “Societăţii de lectură” a şcolii. Debutează în Tribuna (1897), publică în Tribuna literară şi Familia, poezii semnate Octavian, Tavi şi Sfinx, începând să se facă remarcat.

Se duce vestea despre isprava din clasa a VIII-a când părăseşte Sibiul, împreună cu Ion Lupaş, după un incident cu profesorul de istorie Tompa Arpad (1898) şi se înscrie la liceul românesc din Braşov, unde era director Virgil Oniţiu. În anul 1905 ajunge să facă parte din comitetul de conducere al Luceafărului și în același an este remarcat și premiat de Academia Română cu premiul Herescu-Năsturel al Academiei pentru vol. Poezii.

În anul 1914, anul debutului Primului Război Mondial, Octavian Goga devine tot mai vocal împotriva abuzurilor stăpânirii maghiare:

“Statul naţional maghiar este după părerea mea o ficţiune de drept public.”

Octavian Goga

Supranumit “poetul pătimirii noastre”, Octavian Goga transpunea în scrierile sale antimaghiare toată durerea și suferința, toate patimile neamului nostru ostracizat, abuzat, nedreptățit, umilit, închis, torturat, schingiut, ucis, jefuit, maghiarizat, deposedat de credință, de limbă, de posesiuni, etc.

Iată ce scria în 1892 atunci când urma cursurile liceului de stat din Sibiu (n.r. azi Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”), revoltat de atmosfera tot mai intensă și mai brutală a procesului de maghiarizare din instituțiile de învățământ din Transilvania:

„Curând, pe măsură ce primeam noţiunile de cultură străină, mi-am dat seama că trebuie să instrumentez un proces de eliminare conştientă, pentru ca această cultură, pe care o primeam, să nu mă facă un fel de ienicer al civilizaţiei ungureşti. Trebuia să bag de seamă ca această instrucţie zilnică să fie de esenţă pur cerebrală, fără să atingă resorturile intime ale sufletului şi fără să lase urme în conştiinţa mea naţională”.

Octavian Goga

Într-o conferinţa rostită la Teatrul Naţional din Cluj, Octavian Goga punea din nou accentul pe “otrava bine preparată a unei civilizaţii străine“, intruziunea agresivă a limbii și culturii maghiare impuse cu de-a sila poporuluir român majoritar din Transilvania:

“Vă reamintiţi, desigur, toţi cari aţi trecut prin furcile caudine de ieri, ce era pentru noi poezia lui Eminescu, ori versurile lui Coşbuc! În camerele de studenţi, când ne bătea la tâmple sângele adolescenţii, când respiram otrava bine preparată a unei civilizaţii străine, strofele lor ni se înfigeau ca vârful de cuţite în nervi, cântau în toată fiinţa noastră în vremea disertaţiilor savante şi ne reintegrau în ideea de rasă cu o putere elementară.”

Octavian Goga

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Serviciile secrete românești, concentrate pe distrugerea capitalului românesc

joi mai 30 , 2024
Ceea ce vedem de o bună bucată de vreme în spațiul public din România, scandalul legat de Coldea și ai lui, în speță oameni înregimentați sau nu în mafia din jurul lui Traian Băsescu & comp., vine să confirme ceea ce mulți dintre români deja știau: serviciile secrete din România […]
Servicii secrete românești, concentrate pe distrugerea capitalului românesc

Poate vă place și:

libris.ro