1 Iunie – Marş pentru Pădurile Iaşului!

De la ora 17:00, în fața Palatului Culturii din Iași, cei de la Codrii Iașilor vă așteaptă să luați parte azi pe 1 iunie, de Ziua Copilului, la un eveniment intitulat Marş pentru Pădurile Iaşului!.

Organizatorii anunță că nu este un demers politic, așa că politicienii și partidele care vor să se alăture sunt rugați / rugate să nu poarte însemne politice sau să scandeze lozinci politice.

“Pe 1 Iunie ieșenii mărșăluiesc din nou prin centrul orașului pentru viitorul pădurilor copiilor noștri! Ne adunăm la ora 17 în față la Palatul Culturii de unde pornim pe bulevardele Iașului. #HaiAlaturiDeNoi #MarsPentruPadurileIasului  

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


apiland.ro

Marșul pentru Păduri nu este politic. Politicienii și partidele care doresc să se alăture sunt rugate să NU o facă purtând însemne sau scandând lozinci.

1 Iunie - Marş pentru Pădurile Iaşului!, Foto: Facebook / Codrii Iașilor
1 Iunie – Marş pentru Pădurile Iaşului!, Foto: Facebook / Codrii Iașilor

raseul va fi Pietonal Ștefan Cel Mare – Piața Unirii – Pietonal Alexandru Lăpușneanu – Fundație – Bulevardul Independenței – Târgu Cucu – Palatul Culturii , are aproximativ 3km, si îl vom parcurge încet la pas, la ritm pentru toate vârstele

Iașul este a doua cea mai mare aglomerare urbană a țării, iar județul omonim este primul care a ajuns la un milion de locuitori, majoritatea regăsindu-se în oraș sau în imediata vecinătate. Nevoia lor pentru aer curat și zone de recreere este una acută și legitimă. Orașul este în topul celor mai poluate și asta a contribuit la procedura de infringement în care România a intrat față de UE.

De la Pădurea Bârnova, la Dobrovăț, la Ciric, Cetățuia, Mârzești, Galata, Breazu, si Frumușica, pădurile de lângă oraș au un rol disproporționat de mare pentru ieșeni. Rolul lor principal nu este unul de producție de lemn, ci unul de protecție pentru oraș, pentru pânza freatică, de plămân verde, și în special de spațiu pentru recreere, pentru sănătatea noastră fizică și psihică. Deasemeni pădurile ripariene de pe malul Prutului constituie un adevărat culoar pentru biodiversitate si adăpostesc arbori monumentali.

Exploatarea pădurilor din imediata vecinătate a orașului și asaltul imobiliar sunt pe cale să compromită rolul social și de protecție al acestora. Odată cu tăierile pe suprafețe mari din pădurile Bârnova sau Dobrovăț, comunitatea pierde ce a mai rămas din Codrii vechi ai Iașilor, care acum sunt înlocuiți de pădure tânără. Arborii remarcabili, și odată cu ei, secole de istorie vie sunt, de multe ori, puși pe foc în numele „regenerării” pădurii. Pentru pădurile Repedea și Cetățuia, sunt în desfășurare elaborări de PUZ ce urmăresc să transforme fondul forestier în teren construibil. Accesul pentru recreere în aceste păduri este, de multe ori, descurajat.

Propuneri formale precum #ParcNaturalCodriiIasilor și #ArieNaturalăUrbanăCiric, precum și alte inițiative locale arată că societatea civilă se implică pentru a îmbunătăți statutul de protecție al acestor păduri. Petiții precum cea pentru #ParcNaturalCodriiIasilor au ajuns la 35.000 de semnatari, dorința ieșenilor nu poate fi ignorată.

Solicităm sprijinul autorităților pentru ca toate demersurile pentru păduri să progreseze în ritm accelerat, până nu e prea târziu. Solicităm întâlniri lunare cu societatea civilă implicată care să urmărească acest progres. Candidaților politici le cerem asumarea unor angajamente ferme în acest sens, din perspectiva funcțiilor pe care doresc să le ocupe.

Tuturor le cerem angajarea în promovarea rolului recreativ al pădurii prin crearea unei infrastructuri minimale de vizitare la picior sau cu bicicleta, cu parcări, trasee marcate și transport în comun, astfel garantând și păstrarea unor zone liniștite pentru animalele sălbatice.

Prin acțiune rapidă credem că putem reduce asaltul tăierilor “regeneratoare” de pădure precum și al dezvoltării imobiliare. Dacă împreună, cetățeni și autorități, acționăm repede, atunci putem păstra moștenirea naturală a județului nostru!

Marșul pentru pădurile Iașului este o inițiativă a organizațiilor ieșene Codrii Iașilor, Salvați Prutul, Mai Bine, SOR Iași, Reset, Clubul de Ciclism și Ecologie IașiBike, EduVentura, grupul civic de inițiativă Parcul Elena Doamna și beneficiază de sprijinul Platformei Civice Împreună pentru Centura Verde.”, se arată în descrierea evenimentului pe facebook

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Pe 2 iunie 2024, ora 8, va avea loc SFINȚIREA MĂNĂSTIRII BÂRNOVA

sâm iun. 1 , 2024
Duminică, 2 iunie 2024, ieșenii sunt așteptați în număr mare de la ora 8:00, la Sfințirea Mănăstirii Bârnova din comuna cu același nume, județul Iași. Mănăstirea Bârnova este o mănăstire de călugări amplasată în preajma municipiului Iași, situată într-un pitoresc cadru natural, printre copaci umbroși și împrejmuită cu ziduri puternice. […]
Pe 2 iunie 2024, ora 8, va avea loc SFINȚIREA MĂNĂSTIRII BÂRNOVA, Foto: Facebook / Părintele Paisie Furdui

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)
libris.ro