Site icon Glasul.info

Manifestări aprobate la Budapesta împotriva Tratatului de la Trianon

Manifestări aprobate la Budapesta împotriva Tratatului de la Trianon

Manifestări aprobate la Budapesta împotriva Tratatului de la Trianon

La data de 1 iunie a avut loc în fața Ambasadei României din Ungaria  un marș de protest împotriva Tratatului de la Trianon. Nu împotriva legilor  lui Aponny sau a tragerii pe roată a lui Horea și Cloșca sau a atrocităților săvârșite împotriva românilor de trupele hortyste în perioada 1940-1944 sau a masacrelor trupelor conduse de maiorul Hatvani în Munții Apuseni.

Un grup de maghiari iredentiști din Ungaria lui Viktor Orban vor să primească teritorii românești. Nu au luptat pentru țara lor la Mohacs când au devenit pașalîc turcesc în 1526 dar vor să ia din teritoriile unui stat vecin unde populația majoritară a fost, este și va fi românească.

https://magyarjelen.hu/elindult-a-23-trianon-felvonulas/

Senatorul de Covasna, Ionuț Neagu a adresat o interpelare ministrului Afacerilor Externe, Luminița Odobescu privitoare la această acțiune dar nu s-a primit încă niciun răspuns.

Intrebare-Trianon-MAE

Tratatul de Pace de la Trianon este un moment istoric, conform căruia, la încheierea Primului Război Mondial, Imperiul Austro-Ungar s-a prăbușit. Austria s-a desprins de Ungaria, iar de Ungaria au fost desprinse popoarele – altele decât cel maghiar – care până atunci au fost subjugate de  Imperiul Austro-Ungar. În realitate, popoarele respective erau majoritare, procentul maghiarilor era de numai 41,1%.

Odată cu semnarea Tratatului de Pace, Ungaria a fost obligată să recunoască statele formate din Monarhia Austro-Ungară, inclusiv România, în noile granițe.

Ungaria ar trebui să fie recunoscătoare pentru semnarea Tratatului de la Trianon pentru că în urma lui a devenit stat independent, până atunci făcând parte dintr-un imperiu habsburgic.

Buletin de Carei

Exit mobile version