3 iulie 1456 – Iancu de Hunedoara scrie saşilor din Sibiu că a încredinţat lui Vlad Ţepeş apărarea lor

Fiindcă turcii își întețeau atacurile în Serbia, amenințând tot mai mult cetatea Belgradului, Iancu de Hunedoara și-a dorit un aliat de nădejde în Țara Românească. L-a găsit în Vlad Țepeș, pe care l-a ajutat să-și recapete tronul, oferindu-i un ajutor militar din Transilvania, constând în aproximativ 20.000 de soldați și mici nobili, și încă pe atât prin o armată formată din țărani. La această dispută pentru tron dintre Vlad Țepeș și Vladislav al II-lea, Vlad Țepeș a beneficiat și de sprijinul orașelor Sibiu și Brașov.

Astfel nu suprinde deloc că la data de 3 iulie 1456, Huniade (Iancu de Hunedoara), scrie saşilor din Sibiu că a încredinţat lui Vlad Ţepeş apărarea lor (n.r. Hunyadiak kora Magyarországon, Teleki József ). Practic îl însărcinează pe Vlad Țepeș, noul domnitor din Țara Românească cu misiunea de a apăra sudul Transilvaniei în timpul campaniei antiotomane pe care Iancu de Hunedoara avea de gând s-o desfășoare în Serbia pentru a apăra cetatea Belgradului:

“ecce enim commisimus Wlad Waivode ut pro defensione vestra semper invigilet et intendat

„Pentru că iată, l-am angajat pe voievodul Vlad (n.r. Vlad Țepeș) să vegheze mereu pentru apărarea voastră”
3 iulie 1456 - Iancu de Hunedoara  scrie saşilor din Sibiu că a încredinţat lui Vlad Ţepeş apărarea lor
3 iulie 1456 – Iancu de Hunedoara  scrie saşilor din Sibiu că a încredinţat lui Vlad Ţepeş apărarea lor

Preocupat și de apărarea Transilvaniei, Iancu de Hunedoara îi pune la dispoziție lui Vlad Țepeș resursele și mijloacele necesare pentru a-și îndeplini această sarcină. E posibil ca toate aceste concesii făcute noului domn al Țării Românești și ajutorul militar oferit de coroana ungară pentru recpătarea tronului Valahiei să fi fost condiționate de anumite promisiuni ale domnului muntean făcute coroanei ungare, promisiuni de care i se reamintește lui Vlad Țepeș de către regele Ladislau la 16 decembrie 1456.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

Cu toate că Vlad Țepeș și-a luat în serios rolul de apărător al celor două orașe, Sibiu și Brașov, viața sa în Transilvania nu a fost timpul ușoară, așa cum avea să mărturisească într-o scrisoare de la 14 februarie 1457 adresată sibienilor, în care domnul muntean relata o încercare de asasinat la adresa sa, doi locuitori, prieteni ai lui Vladislav, Gereb de Wingart și Nicolae de Vizacna, din iubire pentru domnul Țării Românești, au încercat chiar să-I ucidă la Geoagiu (“nos captivare in Gyod et perdere ob amorem spectabilis domini Wladislay, harum parcium Wayvode” ).

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
12


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânismContact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

INVITAȚIE. Centenarul satului Baba Novac

joi iul. 4 , 2024
Sâmbătă, 13 iulie 2024, se va marca la Baba Novac Centenarul satului. Este un sat de moți care au venit din munții Apuseni deci nu din țări străine. Moții din Apuseni au fost împroprietăriți cu terenuri agricole după Reforma Agrară din 1921, terenuri aflate tot în țara lor, România. De […]
INVITAȚIE. Centenarul satului Baba Novac

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Breaking News