În noaptea de 13 spre 14 septembrie 1940 avea loc masacrul de la Ip, din județul Sălaj

În noaptea din 13/14 septembrie 1940 echipe de soldați horthyști, în parte în stare de ebrietate, conduși de locotenentul Vasvári Zoltán din regimentul 201 motorizat din Budapesta, însoțite de formațiuni horthyste paramilitare, precum și de circa 25 de elemente șovine, din comuna Ip, au atacat, pe neașteptate, populația românească lipsită de apărare, masacrând-o.

Împreună cu localnici maghiari și cu membri ai organizației Straja națiunii (“Nemzetőrség”), trupele maghiare ce făceau parte din armata de ocupație cantonată în orașul Șimleul Silvaniei au ucis 157 de localnici români și un copil înaintea nașterii sale.

Mărturiile românilor care au asistat la crimele horhyștilor și au supraviețuit să poată spune grozăviile care s-au defășurat în fața ochilor lor, sunt cutremurătoare:

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

”Fetiţa mea (în vârstă de 7 ani – n.a.) dormea, dar la auzul
împuşcăturilor s-a trezit. A fugit afară şi un ungur a lovit-o cu
patul armei, apoi a băgat baioneta în ea şi a puşcat-o. Am găsit
creierii fetiţei mele pe uşă, iar capul în curte, fiindcă trupul l-au
dus în cimitir”.

Mărturia lui Teodor Brisc, din Ip (Sălaj)

„În fața casei, la câțiva metri de mine, au ucis-o pe sora-mea, Maria, de 18 ani, care a fost împușcată în piept cu cartușe dum-dum. Fratele Mihai, de 8 ani, a fost împușcat în burtă, iar surioara Ana, de 5 ani, care, disperată, striga <>, a fost secerată de gloanțele criminalilor. Fratele Viorel, de 11 ani, a vrut să fugă spre grădină, însă soldatul care-l urmărea l-a împușcat în cap. Pe surioara Paulina, de doar 11 luni, au sfârtecat-o cu baionetele în leagăn.”

Gavril Butcovan ( singurul supraviețuitor rămas încă în viață din masacrul din Ip, acordând un interviu pentru ziarul Gardianul)

La 10 martie 1946 începea procesul criminalilor din „Lotul I” (Ip, Treznea, Huedin, Zalău, Mureşenii de Câmpie etc.).

„Tribuna Nouă” din Cluj scria:

„În sfârşit, a sosit şi acest ceas mult aşteptat. În sfârşit, după
atâtea suferinţe, poporul românesc din Ardeal primeşte satisfacţie pentru anii de chin petrecuţi sub regimul cel mai hidos al timpurilor fasciste : anii de teroare şi corupţie ai ocupaţiei militare horthiste”

„Tribuna Nouă” din Cluj
Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
12


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânismContact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Zece revendicări imediate ale protestatarilor din Piața Victoriei, 19 septembrie 2020, ora 17:00

mar sept. 15 , 2020
“În urma cele mai recente ședințe de Guvern, anunțăm că vom organiza un miting cu respectarea prevederilor legale privind pandemia Sars-CoV-2, cu 100 de participanți și 500 de mașini, în fața Guvernului, sâmbătă, 19 septembrie, ora 17:00.Fiecare șofer și participant din afara mașinii vor avea în Piața Victoriei asupra lor câte un steag tricolor. Desfășurarea […]

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Breaking News