A luptat pentru Independența României, are bust în Bulgaria, dar nu și în România!

Pe 28 noiembrie 1877, după asediul de la Plevna, Osman Pașa a acceptat capitularea necondiționată și și-a predat sabia în mâinile colonelului român Mihail Cristodulo Cerchez. Gestul, în simbolistica militară a acelor vremuri, reprezenta capitularea necondiționată și acceptarea înfrângerii.

Alianța dintre ruși și români a schimbat radical soarta războiului ruso-turc și spre sfârșitul lunii noiembrie 1877 turcii deja se regăseau într-o situație critică, cu liniile de aprovizionare tăiate, cu un asediu prelungit la baionetă care împuțina de la o zi la alta trupele otomane. Într-o încercare disperată, Osman Pașa a încercat o spargere a încercurii și o retragere strategică spre Sofia pentru a rezolva criza acută de muniție, alimente și furaje.

A luptat pentru Independența României, are bust în Bulgaria, dar nu și în România!
A luptat pentru Independența României, are bust în Bulgaria, dar nu și în România!

La adăpostul unor condiții climaterice de vizibilitate redusă, pe întuneric și ceață, Osman Pașa în fruntea a câteva zeci de mii de otomani a încercat să părăsească în puterea nopții reduta Grivița 2, sperând în reușita unei retrageri strategice. Doar că mișcarea unei asemenea armate nu a trecut neobservată și în timpul evenimentelor haotice care au urmat Osman Pașa, cu trupele române pe urmele sale, hăitut continuu, ajunge în cele din urmă să se refugieze într-o moară, unde de altfel acela avea să fie și locul capitulării sale în fața colonelului român Mihail Cristodulo Cerchez, căruia îi cedează sabia sa.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

Motivând că nu are aprobarea domnitorului Carol I să accepte sabia lui Osman Pașa, colonelul român Mihail Cristodulo Cerchez refuză sabia care ajunge în mâinile generalului rus Ganeţki, însă cu condiția că Osman Pașa se va preda numai armatei române. Având un rol atât de important în ecuația Războiului de Independență din 1877-1878, în semn de recunoştinţă pentru tot ce a făcut în Războiul pentru independenţa Bulgariei, poporul bulgar i-a ridicat lui Mihail Cristodulo Cerchez (n.r. în bulgară Кристодор Черкез) un bust în faţa Mausoleului Ostaşului Român de la Griviţa.

Așa se face că un mare erou al României, unul dintre cei care au pus practic piatra de temelie a noului stat român modern și independent, are un bust pe teritoriul Bulgariei dar nu unul și pe teritoriul țării pentru care a luptat. Mihail Cristodulo Cerchez fost înmormântat la Cimitirul Eternitatea din Iaşi, însă câți îi mai stau astăzi la căpătâiul mormântului, câți îi mai cântă eroismul, câți îi mai evocă amintirea și vitejia? Paradoxal este însă că edilul liberal din Iași umple orașul de monumente pentru alogeni…

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
12


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânismContact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

EDITORIAL | O provocare permanentă în democrația românească: alegerile sub semnul ignoranței și lipsei de informare!

joi nov. 28 , 2024
Alegerile, fie că sunt prezidențiale, parlamentare, europarlamentare sau locale, constituie un moment crucial pentru orice democrație. Din păcate, observăm cum majoritatea partidelor din România mizează pe ignoranța unei părți a electoratului, dar și pe lipsa de informare sau educație politică a altora. In contextul alegerilor pentru Parlamentul European și în pregătirea […]

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Breaking News