Deputatul Constantin Codreanu, la Cetatea Albă: „La mulți ani, români basarabeni! La mulți ani, limba română!”
Preşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, deputatul PMP Constantin Codreanu, a participat duminică, 27 august, la manifestațiile dedicate Zilei Limbii Române organizate în premieră absolută la Cetatea Albă, pe litoralul basarabean al Mării Negre, de către Institutul Cultural Român, prin Direcția Românii din Afara Granițelor, în colaborare cu Consulatul General al României la Odesa.
Cu această ocazie, deputatul Constantin Codreanu a adresat numerosului public vorbitor de limbă română prezent la manifestație un cuvânt de salut și încurajare:
„Salut acest eveniment care este o premieră pentru comunitatea noastră românească la Cetatea Albă, un loc cu o mare încărcătură istorică.Sărbătorirea Zilei Limbii Române, care a coincis cu sărbătorirea Zilei Independenței Ucrainei, astăzi, aici, este o întâlnire fericită între noi, românii, și dumneavoastră, dragi ucraineni.Ca președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării vreau să transmit mesajul că statul român este alături de dumneavoastră, dragi români. Felicit Institutul Cultural Român și autoritățile noastre consulare pentru această reușită și mulțumesc administrației raionale ucrainene pentru cooperare”.
Deputatul Constantin Codreanu, la Cetatea Albă: „La mulți ani, români basarabeni! La mulți ani, limba română!”
”Sunt sigur că știți că, în România, ucrainenii se bucură de toate drepturile posibile, având inclusiv reprezentare parlamentară. Mi-aș dori ca același lucru să fie valabil și pentru românii noștri din Ucraina. Reciprocitatea este principiul-cheie în acest caz.Mulțumesc! La mulți ani, români basarabeni! La mulți ani, limba română!”, a mai precizat președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării.
Programul manifestațiilor de la Cetatea Albă, care au vizat promovarea identității culturale pe care comunitatea istorică românească din sudul Basarabiei o împărtășește cu România și Republica Moldova, a cuprins reprezentații folclorice autentice susținute de formații populare românești din sudul Basarabiei: ansamblul ,,Mărţişor” din Satul Nou, raionul Sărata, ansamblul vocal ,,Țărăncuța” din orașul Reni, ansamblul vocal bărbătesc ,,Haiducii”, din Anadol, raionul Reni, ansamblul de dansuri populare „Tinerețea” din comuna Babele (Alexandru Averescu), duetul fraților Gerghișan și Dan Cepoi, ansamblul folcloric „Dor Basarabean” din Erdek-Burnu, raionul Ismail și formația „Zdob și Zdub” din Chișinău.
În cadrul manifestațiilor culturale de la Cetatea Albă Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării a purtat discuții cu mai mulți fruntași și reprezentanți ai comunității românești din sudul Basarabiei, arătându-și întreaga disponibilitate pentru susținerea acestora în demersurile de păstrare și dezvoltare a identității românilor din regiune.Anul acesta Ziua Limbii Române a fost marcată pentru a patra oară în sudul Basarabiei și pentru prima dată în interiorul Cetății Albe.
Comunicat de presa primit de la președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Constantin Codreanu (Grup PMP)
Donează pentru Glasul.info!
În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei) | RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro) Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram
Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu
Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan
Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor
Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole
Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.