La 3 februarie 1908 se constituie Partidul Conservator Democrat, sub conducerea lui Take Ionescu
Partidul Conservator-Democrat a fost un partid politic românesc ce a activat in perioada 3 februarie 1908 – 21 noiembrie 1922, acesta fiind practic desfiintat odata cu moartea lui Take Ionescu, de la 21 iunie 1922, formatiunea politica incetandu-si oficial existenta la 21 noiembrie 1922, atunci cand a fost anuntata fuziunea sa prin absorbtie, cu Partidul Național, condus de catre Iuliu Maniu.
Mare parte din electoratul fidel acestui partid era formata din mica burghezie, practicanti ai profesiunilor liberale (avocați, profesori, medici, etc.), o parte din functionarii de stat, dar si din asa numita clasa a „proletariatului intelectual urban”.
La 3 februarie 1908 se constituie Partidul Conservator Democrat, sub conducerea lui Take Ionescu
Liderii proeminenti ai partidului erau Take Ionescu, Nicolae Titulescu, Alexandru Bădărău, Constantin Dissescu, Toma Cămărășescu, Gheorghe Derussi, Stelian Popescu, Gheorghe G. Mironescu, Mihail Vlădescu, Mihail Oromolu, Nicolae Xenopol sau Constantin Xeni. Printre personalitatile marcante ale epocii atrase de ideologia acestui partid se numarau si intelectuali de marcă ai vremii, cum ar fi profesorul medic Thoma Ionescu sau scriitorul Ion Luca Caragiale.
[legend title=”Alexandru Bădărău” style=”1″]
“Debut ultra-democratic, ceea ce-i atrage prin 1881 grava pedeapsa: excluderea de la Universitatea din Iasi pentru crima de… propagator al ideilor subversive. Pleaca la Paris unde-si ia doctoratul in drept si, intors in tara, devine unul dintre cei mai fruntasi membri ai gruparii radicale formate in jurul d-lui Panu. Urmand cu fidelitate si convingere politica sefului este astazi unul dintre cei mai fruntasi membri ai gruparii guvernamentale din Iasi. E avocat si profesor. In viitorul consiliu comunal va fi ales primar si va intra in parlament, unde nu va intarzia sa-si releveze talentele politice.”, scria presa vremii despre Alexandru Bădărău ( Adevărul, 1899)[/legend]
“Partidul Conservator-Democrat
Alta reminiscenta si fragment din vechiul partid conservator; acest partid reprezinta stanga conservatoare, grupata in jurul unei personalitati de seama, mare talent si avocat, care venind pe vremuri de la liberali la conservatori, a fost ca un fel de madular comun intre aceste partide.
D-l Take Ionescu, temperament liberal si democrat, cu o mana de prieteni politici atasati persoanei sale, a scizionat partidul conservator, in care, fiind intrus, nu-si putea realiza ambitiile, cu tot rolul de prima mana ce i se daduse. Plecand impreuna cu cele cateva elemente de valoare, cu care avea o deosebita afinitate, dansul a luat – si nu le putea lasa – atitudinea si doctrina conservatoare pe care, fortamente, le adoptase intr-o viata de douazeci de ani de conservatism. I se datoreste incontestabil starea tripartita in care vegheaza azi acest partid. (…)
Programul. Doctrina si programul acestui partid sunt ceea ce este si titulatura sa. Ele se pot obtine printr-o simpla analiza a acestei titulaturi.“, scria D. Draghicescu in cartea “Partide Politice si Clase Sociale”, publicata in anul 1922 la Bucuresti
Glasul.info
Donează pentru Glasul.info!
În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei) | RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro) Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram
Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu
Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan
Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor
Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole
Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.