libris.ro

Atât timp cât tu îți dărâmi propriile repere identitare, se vor găsi imediat alții gata să le înlocuiască: Ladislau I al Ungariei cerut cu insistență la Oradea!

Câteva zeci de organizații maghiare, printre care se numără și reprezentanți ai UDMR, cer din senin la Oradea amplasarea în Piața Unirii a statuii Sfântului Ladislau (n.r. regele Ladislau I al Ungariei). Unii români care nu cunosc realitățile cotidiene din acest colț al României, ar putea crede că astfel de cereri ar veni aparent de nicăieri, fiind doar niște manifestări spontane.

Dar noi știm mai bine că nu este așa. Încă de la profanarea statuii lui Mihai Viteazul din Piața Unirii, hăcuirea ei cu faiul, și spectacolul grotesc al plimbării statuii cu tirul prin oraș ca pe o ofrandă a unei lupte împotriva simbolurilor și reperelor identitare, am spus că acel ritual macabru va stârni lăcomia extremiștilor și iredentiștilor maghiari, care vor vedea în batjocorirea imaginii lui Mihai Viteazul lumina verde pentru revendicările lor inacceptabile până la acel moment.

Solicitarea amplasării regelui Ladislau I al Ungariei, cunoscut și sub numele de Ladislau cel Sfânt (n.r. Szent László în limba maghiară), nu este o mare surpriză. Surpriza este modul în care este făcută această solicitare din partea extremiștilor de la PPMT: printr-un soi de ultimatum prin care anunță un lanț uman în jurul Primăriei Oradea pentru a le fi satisfăcută cererea.

Atât timp cât tu îți dărâmi propriile repere identitare, se vor găsi imediat alții gata să le înlocuiască: Ladislau I al Ungariei cerut cu insistență la Oradea!, Foto: captura facebook.com/minagyvaradunk
Atât timp cât tu îți dărâmi propriile repere identitare, se vor găsi imediat alții gata să le înlocuiască: Ladislau I al Ungariei cerut cu insistență la Oradea!, Foto: facebook.com/minagyvaradunk

Dar dacă batjocorirea statuii lui Mihai Viteazul face parte dintr-o conspirație antiromânească chiar și mai mare?

„Clădirea din Oradea care, la începutul secolului trecut, a găzduit Loja Masonică Sfântul Ladislau, va deveni din 2019 singurul muzeu al Masoneriei din Europa de Est. Restaurarea, finanţată de primărie din fonduri europene, va costa 5,5 milioane de lei.”, scrie evz.ro

Descoperim așadar o grijă nemărginită din partea primarului din Oradea pentru personalitatea Sfântului Ladislau (n.r. regele Ladislau I al Ungariei), pentru care este dispus într-un contrast de bunăvoință, cu mult mai mult decât evident față cel arătat statuii lui Mihai Viteazul, să restaureze și să aducă clădirea care a găzduit Loja Masonică Sfântul Ladislau la gloria sa de altădată.

Și ca să fim doar puțin cârcotași: să fie oare acesta secretul succesului atragerii de fonduri europene la Oradea? Atitudinea antiromânească și lupta cu simbolurile și reperele identitare românești?

La data de 20 aprilie 2018, digi24.ro anunța că încep lucrările la Muzeul Francmasoneriei din Oradea.

Clădirea care la începutul secolului trecut a găzduit, în Oradea, Loja Masonică Sfântul Ladislau va fi transformată în următorii doi ani şi jumătate într-un muzeu al Francmasoneriei. „, scria digi24.ro

Atât timp cât tu îți dărâmi propriile repere identitare, se vor găsi imediat alții gata să le înlocuiască… cu ale lor!

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info