Strigat disperat de ajutor al romanilor din Serbia pentru dreptul la autodeterminare

Strigat disperat de ajutor al romanilor din Serbia pentru dreptul la autodeterminare

Redam mesajul unui roman din Valea Timocului din Serbia, poate unul dintre putinii care lupta pentru pastrarea vie a culturii romanesti si impotriva asimilarii. Este un adevarat strigat disperat de ajutor al romanilor din Serbia pentru dreptul la autodeterminare.

Ne adresam tuturor celor care vor sa-i sustina pe romanii din Serbia in lupta lor pentru autodeterminare, pentru drepturi fundamentale.Neamul romanesc trebuie sa fie mai unit si sa demonstreze solidaritate.

Draga frate Roman, sunt un artist roman din Timoc, zona straveche romaneasca ocupata de Serbia, in care romanismul in ciuda tuturor asimilarilor din parte statului sarb inca persista si se zbate pentru aer. Ma numesc Cristian Rutsanu, sunt musician si compositor, si conduc formatia pentru muzica romaneasca moderna MISTERIA CARPATICA.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Pentru a ma prezenta, iata cateva linkuri cu muzica pe care o compun:

Lupt zilnic pentru pastrarea culturii noastre, impotriva asupririlor pe care le face Serbia. Din pacate, situatia romanilor din Timoc nicicum nu devine mai buna. E tot mai rea. Neamul e divizat, speriat, asimilat. Unii sunt romanii, altii vlahi, din pacate majoritatea sarbi. Ar zice cineva ca nu mai exista solutie, ca suntem pierduti, ca peste 10 ani nu sa va mai auzi limba romana in Timoc.

Eu, insa, nu vreau, nu pot si nu am voie a ceda. Nu ma lasa juramantul strabunilor mei, care au luptat alaturi de Horea. Din pacate, neamul nostru bland, bun si pasnic arata o nepasare incredibila fata de limba si identitatea sa. Nu stiu cui i a fost mai greu- stramosilor mei cu sabia in mana, sau mie, unui simplu artist. Sunt inarmat doar cu naiul.

Toti dusmanii, raul lumii, gunoiul lumii, DRACU‘ CU BLESTEMATU‘ s-au unit cu scopul de a distruge romanitatea in Timoc. Ei bine, desi ei au in partea lor statul sarb, institutiile, nu vor reusi, pentru ca inca mai suntem si noi, care gandim, visam si respiram romaneste. Pentru a lupta mai eficient pe plan cultural, am format Asociatia pentru afirmare si pastrarea identitatii romanesti de la Sud de Dunare MISTERIA CARPATICA.

I-am dat nume dupa formatia muzicala pe care o conduc si cu care promovez identitatea noastra. Si acum au aparut din nou problemele. Anume, este timpul cand se depun proiectele la Departamentul pentru Romanii de pretutindeni al Guvernului Romaniei. Am hotarat ca in acest an sa aplicam pentru formarea unui Centru cultural-educativ-informativ roman in Maidanpec.

Sa luam o cladire in centrul orasului, sa punem steagul romanesc, denumire in limba romana, sa se vada ca existam. Aici s-ar aduna romanii, s-ar face orele de limba, cultura si traditia romana, vom avea imputernicire sa reprezentam cultura romanilor din zona si sa ne legam cu institutiile din Tara Mama. Anul trecut am incercat, si eu si ceilalti, sa predam muzica, limba, traditia romana in scolile oficiale, insa statul sarb ne a impiedicat totul. Foarte putini au reusit. Nu vrem sa ne mai lasam prada statului sarb.

Vrem sa avem institutiile noastre independente de statul sarb, autonome. Dar, din nou Serbia ne pune piedici. Desi le-am depus Statutul si documentele scrise apsolut in regula, dupa forma propusa de ei pe net, cei din Agentia de inscriere in registrul ONG-urilor, din Belgrad, ne-au respins Statutul, cu explicatia ca am depasit domeniul activitatilor, sa-l corectam si sa-l depunem din nou.

Tocmai atunci ne vor inscrie si vom fi persoana juridica, care poate aplica la proiectele DPR. Acum, sunt din nou fortat sa ma adresez unor romani adevarati, pentru ajutor.

Iata frate, ma adresez cu o astfel de ragaminte/intrebare, daca puteti cumva ajuta. Poate va surprinde ca nu mi pot rezolva statusul meu financiar , desi sunt artist, cu facultate etc. Dar, sunt si activist roman, impiedicat mereu de statul sarb. Intentionat imi saboteaza toate posibilitatile pentru a castiga si a merge inainte. Majoritatea romanilor de aici s-au vandut regimului sarb pentru a obtine un serviciu. Eu nu pot. Nu vreau. Macar sa mor. Cerandu-va scuze pentru deranj, va salut frateste, romaneste.

Cristian Rutsanu, MISTERIA CARPATICA

Cei care vor sa ajute financiar acesta organizatie a romanilor din Serbia o pot face contactandu-l pe domnul Cristian Rutsanu : www.facebook.com/gardatimoc

Cititi si: Romanian Global News, acuzatii grave: “DPRRP și diplomații români din Serbia încearcă distrugerea celei mai active organizații neguvernamentale din Timoc!”

Cititi si: Indiferenta autoritatilor de la Bucuresti distruge cea mai veche organizatie romaneasca din Serbia

Strigat disperat de ajutor al romanilor din Serbia pentru dreptul la autodeterminare
Strigat disperat de ajutor al romanilor din Serbia pentru dreptul la autodeterminare

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info