Argumenti.ru: „Pentru prima data, o operatiune comuna a CIA, KGB, GRU si a serviciilor maghiare au lucrat impreuna pentru rasturnarea dictatorului roman”

Jurnalistii de la telegraf.rs afirma ca Banatul a fost la un pas de dezastru nuclear in 1989! sursa foto: telegraf.rs

Pentru prima data, o operațiune comuna a CIA, KGB, GRU și a serviciilor de informatii maghiare au lucrat impreuna pentru rasturnarea dictatorului roman, Nicolae Ceausescu, ne spune un participant direct la conspirație din serviciile speciale ruse. Fluierul.ro a publicat dezvaluirile facute in premiera de catre presa rusa in legatura cu evenimentele din decembrie 1989 si despre implicarea si colaborarea dintre serviciile secrete rusesti, americane si maghiare, avand ca scop rasturnarea regimului Ceausescu din Romania.

In Budapesta, la directia de informatii a trupelor sudice ale armatei ruse, Roman era cel mai tanar ofiter. Un locotenent major in pozitia de maior, nu e de gluma! „Ce carierist”, bombaneau capitanii batrani.Cu toate astea, nici ei nu putea nega faptul ca nimeni nu cunostea atat de bine limbile straine precum acest tanar. Roman vorbea foarte bine germana si franceza, iar maghiara si romana, ca si rusa, de altfel, ii erau limbi materne.

Argumenti.ru:”Pentru prima data, o operatiune comuna a CIA, KGB, GRU si a serviciilor maghiare au lucrat impreuna pentru rasturnarea dictatorului roman”

S-a nascut si a crescut in Transcarpatia, in orasul Muncaci (Muncevo), motiv pentru care nici nu stia cat sange maghiar sau romanesc ii curge prin vine. In timpul petrecerilor, prietenii sai il intrebau: ce nationalitate are? Citandu-l cu ironie pe Bismarck, locotenentul major le raspundea de asemenea ironic ca: „A fi roman nu-i o nationalitate, ci o profesie”.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


In acea perioada, in Romania, spre deosebire de Ungaria, nu existau trupe sovietice. Din aceasta cauza un ofiter al spionajului militar cu greu isi putea exercita sarcina de monitorizare a programului nuclear romanesc.Cele mai utile raman vizitele in Transilvania si intrevederile cu maghiarii din Transilvania. La Timisoara, serviciile secrete sovietice dispuneau de o retea larga de agenti secreti sovietici.

Fariseii politici

Ca un profesionist adevarat, Roman timp de 20 de ani nu a deconspirat niciun nume, locurile conspirative si parolele colaboratorilor sai romani. Cu toate acestea, el a dezvaluit unele detalii ale operatiunii de inlaturare a lui Nicolae si a Elenei Ceausescu. Si acest lucru a fost determinat de…insusi Gorbaciov.

Acum, cu ocazia aniversarii a 80 de ani, in presa occidentala a pornit o intreaga campanie in favoarea lui Mihail Sergheevici.Toti il slavesc pe „Gorbi”… Si chiar insusi Gorbaciov este interesat de mentinerea unei imagini de bunic bland.Roman recunoaste ca i-a fost sila sa asculte cum, primul si ultimul presedinte al Uniunii Sovietice a condamnat la Bucuresti executia sotilor Ceausescu in decembrie 1989.

La intrevederea cu jurnalistii, fostul lider sovietic a declarat ca ei au fost impuscati „asemenea unor animale”, iar acest lucru nu trebuie facut, „oricat de complicata ar fi fost situatia in tara”.

In cadrul unei vizite private, fostul presedinte sovietic s-a intalnit cu fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu. Cei doi aveau multe lucruri de care sa-si aduca aminte. Executia sotilor Ceausescu la peretele unui veceu ramane pe constiinta lor, afirma Roman.

[alert-warning]

In noiembrie si decembrie 1989, tanarul spion rus a exercitat functia de traducator al unor sefi superiori, sositi cu o misiune secreta de la Moscova.Ore intregi, generalii GRU au purtat discutii cu sefii serviciilor secrete maghiare.

Roman isi aminteste bine ca oaspetii din capitala au subliniat in mai multe randuri ca actionau in conformitate cu ordinele ministrului apararii al URSS si la ordinele presedintelui sovietic Mihai Gorbaciov.In acea perioada, inlaturarea unui sef de stat putea fi autorizata doar de Secretarul General al Partidului Comunist din Uniunea Sovietica.

Cu toate acestea, ofiterii GRU erau circumspecti si au decis sa actioneze doar prin intermediul serviciilor maghiare.

[/alert-warning]

Frica de bomba atomica romaneasca

La sfarsitul anului 1988, „problema romaneasca” a devenit una centrala in negocierile lui Gorbaciov, Sevarnadze si Iakovlev cu Occidentul. Problema nu consta in faptul ca in presa sovietica Ceausescu era prezentat drept un „stalinist” si dusman al perestroicii, chiar daca acesta intr-adevar a declarat in cadrul congresului PCR ca „mai curand Dunarea isi va schimba cursul decat va fi realizata perestroika in Romania”.

Problema nu a constat nici in antipatia personala a lui Gorbaciov fata de Ceausescu. In marea politica nu exista loc pentru sentimente.Exista doar interese. Acestea coincideau la Bush-tatal si Gorbaciov intr-un singur subiect comun: sa nu permita Romaniei sa devina o puterea nucleara. Mai ales ca exista deja problema ambitiilor nucleare ale Chinei.

Potrivit lui Roman, Bucurestiul inițiase proiectului realizarii armei nucleare in anul 1976. Pentru fabricarea acesteia a fost format un grup de fizicieni, care lucrau intr-un centru secret din orasul Magurele.Asa cum este astazi in cazul Iranului, oficial, lucrarile erau realizate in domeniul energeticii nucleare.

Rezultatele pozitive i-au permis lui Ceausescu sa declare oficial in mai 1989 despre faptul ca, din punct de vedere tehnic, Romania este capabila sa produca arme nucleare.In decembrie 1989, Ceausescu a fost inlaturat si executat.In zadar s-a laudat.Pentru crearea bombei nucleare romanii mai aveau de lucrat inca zece ani.

Roman povesteste ca cei doi generali GRU nu au plecat la Moscova dupa asasinarea lui Ceausescu.Impreuna cu grupul spionilor militari din Grupul de Sud al fortelor militare sovietice, au trecut din Budapesta la Bucuresti. Au inceput cautarile contactelor printre fizicienii romani.Desigur, sovieticii nu aveau nevoie de secretele legate de producerea armei nucleare.

Nu era nevoie decat inlaturarea oricarui pericol de scurgere a informatiei legate de tehnologiile nucleare din Romania. Cu ajutorul CIA, aceasta problema a fost rezolvata.Peste doi ani, in 1991, noua guvernare a Romaniei a acceptat sa supuna sub controlul absolut al Agentiei Internationale pentru Energia Nucleara obiectele si centrele de cercetare nucleara.

Pentru o perioada indelungata, in Romania s-au aflat 13,5 kg de uraniu imbogatit (80 la suta).Iata de ce in 2003, in colaborare cu CIA si Serviciul de Informatii Externe a Federatiei Ruse, au organizat o operatiune secreta de transportare si neutralizare in Rusia a materialului nuclear. Acesta a fost adus la Bucuresti cu un transport militar, incarcat in Il-76 si transportat la uzina de concentrate chimice din Novosibirsk.

Transportarea a avut loc la comanda Agentiei Internationale pentru Energie Nucleara si finantata de Ministerul Energeticii al SUA. Operatiunea a fost executata de Comisia Nationala pentru control asupra activitatii nucleare a Romaniei. Ministerul industriei nucleare a Federatiei Ruse a executat functia de coordonator al operatiunii.Totusi, aceasta a fost monitorizata si de expertii americani.

Inspectiile obiectelor nucleare efectuate de Agentia Internationala pentru Energia Nucleara au scos la iveala faptul ca incepand cu anul 1985 Romania a efectuat experimente chimice secrete in scopul obtinerii materialelor necesare crearii unei bombe nucleare. Potrivit estimarilor expertilor, Ceausescu ar fi reusit sa obtina bomba nucleara catre anul 2000. Aceste planuri au fost zadarnicite de conspiratia serviciilor secrete.

[alert-announce]

Surse:

[1] argumenti.ru

[2] fluierul.ro

[/alert-announce]

Foto: telegraf.rs

 

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info