Franta nu ne vrea tiganii dar aurul da!

Franta nu ne vrea tiganii dar aurul da!

Franta nu ne vrea tiganii dar aurul da!

Print Friendly, PDF & Email
S-a vorbit mult despre tezaurul de aur al Romaniei trimis in Imperiul Rus Tarist si incercarile de recuperare ale acelui tezaur. Ce nu stie multa lume este unde a ajuns “fizic” acel aur.
 
Prin tratatul de pace de la Bucuresti de la 7 mai 1918 se sustine  de fapt ca Germania ar fi primit drepturile asupra aurului Romaniei. Drumul adevarat al aurului romanesc a fost urmatorul : Rusia – Germania – Franta.
 
Cantitatea exacta de 93.400 kg de aur o regasim pe data de 27 august 1918 atunci cand Rusia plateste despagubiri de razboi si compensatii pentru distrugerea si confiscarea averilor germane in Rusia (nu este altceva decat aurul romanesc trimis de Romania in Rusia in 12-14 decembrie 1916 ).
 
Pe data de 5 decembrie 1918 acelasi aur ia drumul caii ferate Mainz – Saarbrücken catre guvernnul francez. Cu alte cuvinte aurul romanesc s-a transformat intr-o moneda de schimb intre marile puteri ale Europei.

Franta nu ne vrea tiganii dar aurul da!

 
In concluzie dupa jaful Imperiului Roman de acum aproximativ 2000 de ani au venit alte Imperii care sa ne jefuiasca inca o data aurul. Se putea ca atat Germania cat si Franta sa nu cunoasca si conteste provenienta aurului  cu care si-au platit joaca de-a razboiul?
 
Jefuirea tezaurului romanesc a fost inca una din “conspiratiile” mizerabile petrecute in cancelariile marilor puteri ale Europei. E adevarat ca prima tradare este cea a Rusiei in calitate de aliat in care Romania si-a pus increderea.
 
In privinta acestui aspect Rusia si-a facut un mare deserviciu asupra imaginii sale externe care inca planeaza si acum si va plana in continuare chiar si daca isi va plati vreodata datoria. Tradarea increderii unui aliat este poate cel mai mare pacat la nivel de tari si de popoare. Romania a fost in situatia Rusiei de a primi tezaurul altei tari (Polonia) dar si-a indeplinit rolul fara sa-si aduca nici un pic de rusine asupra sa asa cum si-a adus Rusia.
 
Asa ca Franta nu ne vrea tiganii dar aurul ni-l vrea ! Ca o ironie a sortii am putea spune ca tiganii s-au dus sa recupereze aurul Romaniei .
 
Vive la France !  Liberté, Égalité, Fraternité et …. Chapardage!
Surse/Note: [1] www.cotidianul.ro
Social Links